Hlavní obsah

Rekordní výkon: Americký surfař pokořil vlnu velkou jako panelák

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nazaré

Proslulý surfař Garrett McNamara jezdí po světě a na svém prkně zdolává vzácné a obrovské vlny. Před ničím se nezastaví, což dokázal i v portugalském Nazaré, kde se mu podařilo sjet tu největší vlnu, na kterou si kdy nějaký surfař troufl. Podle odhadů měřila neuvěřitelných 28 metrů. Videozáznam jeho rekordního výkonu byl zveřejněn počátkem tohoto týdne.

Článek

Neformální cíl komunity surfařů na velkých vlnách je pokořit 30metrovou vodní stěnu. Pokud se potvrdí, že vlna, na které se 44letý Američan McNamara svezl v Portugalsku, opravdu měřila 28 metrů, pak se nejen přiblíží na dosah k této vysněné surfařské hranici, ale ještě se zapíše do Guinnessovy knihy rekordů.

S přehledem sjel vlnu velkou jako sedmiposchoďový panelák, čímž překonal mimo jiné i předchozího adepta na rekord Kena Bradshawa. Ten na Havaji v roce 1998 údajně zdolal 24metrovou vlnu, uvedla televize ESPN.

Surfař se k vlně dostal díky výzkumu

McNamara, světový šampión v surfování z roku 2002, se již několik let spolu s portugalským hydrografickým institutem podílí na výzkumu vln, jejichž velikost umocňuje rozsáhlý kaňon nedaleko pobřeží u města Nazaré na východě Portugalska.

Přesně do těchto míst se pak nedávno vydal s kolegy Andrewem Cottonem z Velké Británie a Alem Menniem z Irska. Zatímco společně sjeli minimálně 18metrovou vlnu, ta největší pak už čekala jen na McNamaru.

„Měl jsem ten nejlepší výhled, když jsem Garretta jistil z vodního skútru. Byla to ta největší vlna, kterou jsem kdy viděl,“ řekl televizi ESPN Mennie.

Reklama

Výběr článků

Načítám