Hlavní obsah

Rekord v pojídání švestkových knedlíků sebral Čechům Američan

VIZOVICE

Soutěž v pojídání švestkových knedlíků, která se koná jako součást multikulturního festivalu Trnkobraní ve Vizovicích na Zlínsku, má nového krále. Třiadvacetiletý Patrick Bertoletti z Chicaga totiž v neděli dokázal překonat rekord nyní druhého Čecha Kamila Hamerského, který v roce 2003 spořádal 191 knedlíků. Američan v hodinovém limitu pozřel 233 kusů této pochutiny ze švestek.

Foto: Zdeněk Němec , ČTK

Třiadvacetiletý Patrick Bertoletti z Chicaga (vpravo) snědl za hodinu rekordních 233 švestkových knedlíků, zatímco jeho český soupeř Kamil Hamerský "pouze" 162.

Článek

"Knedlíky jsou velmi chutné. Soutěž pro mě byla prvních třicet minut velmi jednoduchá, potom to však už byl horor. Cítím se, jako bych měl v žaludku celý meloun. Jsem trochu unavený, ale šťastný, že jsem to dokázal. Teď bych si dal kofolu," řekl novinářům krátce po skončení klání Bertoletti. Američan za vítězství obdržel 10 000 korun, stejnou částkou ho organizátoři festivalu odměnili za překonaný rekord.

Ten přitom padl již krátce po půlhodině. V 35. minutě pak rozhodčí subtilnímu Bertolettimu napočítali rovných 200 snědených knedlíků.

Šestatřicetiletý Hamerský, který si jich připsal 162, a třetí Američan Hall Hunt se 134 knedlíky, od počátku výrazně zaostávali. "Patrick Bertoletti je o dvě třídy výš než všichni ostatní a nikdo z nás netuší, jakým způsobem to jídlo do sebe dostává," řekl Zdeněk Jurásek, ředitel agentury, která Trnkobraní pořádá.

Pětinásobný šampion soutěže Kamil Hamerský nebyl druhým místem zklamaný. "Cítím se v pohodě, včera mi bylo hůř. Podobný výsledek jsem tipoval. Věděl jsem, že Pat sní nejméně 200 knedlíků určitě. Pokud by se mu dalo půl litru nebo litr vody, tak by udělal i 250. S druhým Američanem jsme byli na stejné úrovni, říkal jsem si, že bych ho mohl porazit," poznamenal.

Na Trnkobraní pojídají knedlíky už 36 let

Soutěž v pojídání švestkových knedlíků se ve Vizovicích konala poprvé v roce 1972. Pravidla od té doby zůstávají takřka stejná. Borci mají přesně hodinu na to, aby snědli co nejvíce švestek obalených tenkou vrstvou těsta.

Letos jich kuchařky připravily 1800, každý knedlík váží průměrně 30 gramů. Soutěžící si k nim mohou přidat i tvaroh, většinou toho ale nevyužívají. Stačí jim máslo.

Návštěvníky letos odradilo počasí

Letošní 41. ročník festivalu Trnkobraní výrazně ovlivnilo špatné počasí, což se odrazilo také na návštěvnosti. Místo obvyklých 20 000 lidí do Vizovic zavítalo jen asi 12 000 návštěvníků.

"Byl to, myslím, nejtěžší ročník za celou historii Trnkobraní. Kvůli průtrži mračen jsme byli nuceni zrušit páteční program na hlavní scéně, ani včerejší počasí nebylo moc letní. Na podmínky, které byly, je však účast fantastická," uzavřel Jurásek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám