Hlavní obsah

Pyramida ze čtvrt milionu. Američan se pokouší o rekord

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety se Američan Corey Nielsen z Arizony rozhodl, že se pokusí překonat světový rekord a postaví největší pyramidu z mincí. Rekord v této disciplíně doposud drží dva Litevci, kteří ke stavbě použili více než milion mincí. K tomuto číslu se nyní zručný stavitel blíží.

Foto: Profimedia.cz

Penny (ilustrační foto)

Článek

Američan pravidelně vydává aktualizace svého snažení prostřednictvím svého kanálu na YouTube. Podle posledního videa je nyní Nielsen na čísle 938 322 mincí. Ke stavbě používá výhradně penny, tedy obdobu halíře. Jedna mince má hodnotu setiny dolaru.

Kromě peněžní hodnoty, která je v přepočtu téměř čtvrt milionu korun, je pyramida taky pořádně těžká. Její hmotnost je přibližně 2,5 tuny. Současný rekord, který k uvítání eura v Litvě stanovili v roce 2014 dva Litevci, činí 1 000 935 mincí. Nielsen však tvrdí, že držitelé rekordu měli k dispozici tým stovky lidí, kdežto on všechny mince precizně staví sám.

Nielsen věří, že rekord se mu podaří překonat koncem měsíce, což však nebylo zpočátku jeho cílem.

Původně zamýšlel zdvojnásobit počet mincí z rekordu Litevců, ale vzhledem k tomu, že už nyní na pyramidě pracuje tři roky, je otázkou, zda bude po rekordu chtít pokračovat několik dalších let.

Reklama

Výběr článků

Načítám