Hlavní obsah

Půl metráku brambor oškrábe za dvě hodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAVLÍČKŮV BROD

Nový český rekord ve vytrvalostním škrábání brambor, který bude zapsán do České knihy rekordů, vytvořil při sobotních bramborářských dnech v Havlíčkově Brodě šestapadesátiletý majitel realitní kanceláře Ivan Bumba. Půl metráku brambor dokázal oškrábat za jednu hodinu, 50 minut a tři vteřiny.

Foto: Diana Váňová

Porta v Nymburce

Článek

Potvrdil to Miroslav Marek z pelhřimovské agentury Dobrý den, která české rekordy registruje. Agentura Dobrý den eviduje také český rekord v rychlostním škrábání brambor. Již několik let ho drží Ludmila Huďová ze Žirovnice, která stihla oškrábat za deset minut 2,61 kilogramu brambor.

Bumbův výkon patří mezi typicky české rekordy. Marek totiž uvedl, že na západ od Česka možná ani nevědí, jak se brambory škrábou. Lidé je tam totiž kupují už očištěné a hygienicky zabalené.

Po rekordním výkonu Bumba nejevil známky únavy a prohlásil, že by klidně oškrábal dalších 50 kilogramů. "Každé ženské bych přál takového chlapa, aspoň na neděli dopoledne, " prohlásil Marek.

Při škrábání si odpočine

Bumba se na rekord nijak zvlášť nepřipravoval. "Hrozně rád škrábu brambory, protože si přitom odpočinu, a navíc mám hrozně rád bramborová jídla," řekl. Ve škrábání brambor má praxi od dětství. "Pocházím z jižních Čech a tam se vždy vařily takzvané drbáky. To jsou dvě třetiny syrových brambor, které se vymačkají a smíchají s jednou třetinou vařených. Na to je třeba hodně brambor a pomáhat museli všichni," uvedl.

Při dnešních bramborářských dnech v Havlíčkově Brodě si lidé mohli koupit brambory na sadbu, zhlédnout kulturní program nebo si koupit bramboráky usmažené na obří pánvi o průměru dvou metrů, kterou zapůjčilo pelhřimovské Muzeum kuriozit.

Za dvě minuty snědl 2 kg bramboráků

Někteří v pojídání bramboráků soutěžili. Vyhrál Kamil Hamerský z Věže na Havlíčkobrodsku, který jich za dvě minuty a pět vteřin snědl dva kilogramy. Už v minulosti vyhrál soutěž jedlíků švestkových knedlíků. Střídání sladkých a kořeněných jídel podle něj prospívá tělu.

Nejúspěšnější ženou se stala Jaroslava Domkářová, která za 30 minut dokázala sníst 1,9 kilogramu bramboráků. "Budu je mít i dnes k obědu," řekla po soutěži.

Bramboráky byly vyrobeny z brambor odrůdy Ramos, která je k tomu speciálně určená, řekl Zdeněk Linek z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám