Hlavní obsah

Psi se mohou naučit číst, chce to jen trpělivost

Novinky, Jakub Kynčl
Londýn

Nemožné se stalo skutečností, první pes na světě totiž zvládl základy čtení. Zkušená cvičitelka zvířat Lyssa Rosenbergová naučila svou teriérku Willow poslouchat základní psané příkazy.

Článek

Willow je vskutku učenlivá fenka. Když se na papíře objeví slovo "bang", začne hrát okamžitě mrtvou. A pokud si šikovná fenka přečte "sit up" (vzpřímit se), tak si sedne na zadní a žebrá.

"Je to neskutečně rychlá žákyně. Umí udělat celkově asi 250 různých věcí na příkaz. Dříve jsem vtipkovala, že bych ji mohla naučit, jak mi správně namíchat martini. Pak přišla jedna sázka, při které jsem se vsadila, že ji naučím číst. A jelikož případná slíbená výhra za úspěch byla cesta zdarma do Mexika, vrhla jsem se okamžitě do práce," uvedla cvičitelka, jejíž cvičení psi se běžně objevují v televizních reklamách.

Výuka zabrala šest týdnů

"Willow trvalo pouhých šest týdnů, aby se naučila rozeznat různá slova a patřičně na ně reagovala. A abyste si nemysleli, nejde o to, že by rozuměla pouze písmu psanému mou rukou. Kamarád zkusil slova napsat na počítači, vytiskl je a ukázal Willow. Ta zareagovala stejně, jako kdyby byly napsané mou rukou," uvedla hrdá cvičitelka.

"Sázku jsem vyhrála, a tak mě čeká společně se šikovnou fenkou cesta do Mexika," říká Lyssa Rosenbergová. Willow má svůj vlastní zvířecí pas, jelikož pravidelně létá navštěvovat manžela cvičitelky Garetha Howellse, který žije v britském Guildfordu v hrabství Surrey.

Aby toho nebylo málo, tak Willow byla manželskému páru v březnu druhým svědkem na svatbě v New Yorku, kdy podepsala oddací list otiskem packy namočené do speciálního inkoustu.

Ráda cestuje s více zvířaty

Lyssa Rosenbergová bere svou oddanou fenku i na všechny obchodní cesty. Willow pak prý ani v nejmenším nevadí sdílet svou cestovní klec i s dalšími zvířaty, které někdy její panička veze.

"Jednou letěla z Kalifornie zpět do New Yorku v jedné kleci společně s králíkem a dvěma morčaty. Cesta skrze bezpečnostní odbavení na letišti byla pak opravdu vtipná. Nejdřív jsem totiž vytáhla ze skoro neprůhledné klece králíka, pak morčata a teprve nakonec psa. Bezpečnostní pracovníci se nestačili divit," smála se cvičitelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám