Hlavní obsah

První představení od roku 2006. Jezdecké divadlo se vzpamatovávalo z tragédie dlouhých 13 let

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské Státní jezdecké dramatické divadlo Narty ze Severní Osetie v Kavkazu po 13 letech nečinnosti otevřelo své brány. Diváci tak mohli na vlastní oči vidět kousky, které byly naposledy ke zhlédnutí v roce 2006.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské Státní jezdecké dramatické divadlo Narty ze Severní Osetie v Kavkazu po 13 letech nečinnosti otevřelo své brányVideo: Reuters

 
Článek

Severní Osetie má v chovu a výcviku koní bohatou tradici. Koně hrají také zásadní roli v každodenním životě obyvatel tohoto regionu, stejně jako v jeho historii. Byli zásadní pro formování tamního zemědělství stejně jako hráli hlavní roli ve vojenství.

Země, kde muži chtějí dostat sladký čaj a jídlo je na seznamu UNESCO

Cestování

Dodnes na koních jezdí osetské pohraniční hlídky. I tradiční osetská svatba se odehrává na koňském hřbetu. Součástí tradic jsou i dramatická představení, která se také odehrávají ze sedla. Tyto tradice představuje právě divadlo Narty.

Divadlo poznamenala tragédie

Jezdecké divadlo Narty bylo založeno v roce 1990 s podporou ruského ministerstva kultury. 20. září roku 2002 však soubor zasáhla tragédie, když sedm jeho členů bylo zavaleno lavinou na ledovci Kolka při filmovém natáčení.

Ztráta sedmi umělců spolu s finančními potížemi vedla k tomu, že divadlo po čtyřech letech zavřelo své brány a soubor přestal vystupovat.

Divadlo ožilo k poctě osetského básníka

Až doposud. Hra jménem Festival v Horách, která byla k vidění v říjnu, je věnována 160. výročí narození významného osetského básníka Kosty Chetagurova. Jedná se o první vystoupení souboru po 13 letech.

Představení čerpalo především z místních tradic, k vidění byla krasojízda na koni, dramatická i bojová vystoupení, stejně jako zpěv v tradičních krojích.

Studenti se snaží obnovit divadlo na brněnském výstavišti

Kultura

„Miluji svou práci, myslím, že právě láska k práci je to, co udrželo divadlo naživu,“ uvedl pro Reuters ředitel jezdeckého dramatického divadla Narty Timur Sikojev.

„Bylo skvělé je vidět znovu na scéně,“ neskrývala štěstí divačka Madina Zangjeva.

Reklama

Výběr článků

Načítám