Hlavní obsah

První mládě želvy mohutné ve zlínské zoo je světovým unikátem

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Světového unikátu dosáhli ošetřovatelé v Zoologické zahradě ve Zlíně. Jako jediné zoo na světě se jim podařilo zdárně odchovat mládě vzácné asijské želvy mohutné. Tento druh suchozemské želvy chová ve světě třiadvacet zahrad.

Foto: Zoo Zlín

Mládě želvy obrovské velmi dobře prospívá.

Článek

S informací o mladé želvě, jejíž pohlaví se dosud nepodařilo určit, přišlo vedení zahrady po prvním roce věku plaza. Vylíhla se po třech letech chovu těchto největších asijských želv, které v dospělosti váží až třicet kilogramů.

Pár těchto tvorů je ve zlínské zoo od roku 2017. Želvy se zabydlely v expozici v těsném sousedství Zátoky rejnoků, k dispozici tam mají vytápěnou vnitřní ubikaci a také prostorný venkovní výběh.

Foto: Zoo Zlín

Do expozice ke svým rodičům zatím mládě nemůže.

První snůška třiceti vajec se u této dvojice objevila hned na konci roku 2017, bohužel ani jedno vejce nebylo oplozeno. Stejný scénář pokračoval i v následujícím roce. Teprve listopad 2019 přinesl změnu.

„Při kontrole jsme zjistili, že konečně máme v inkubátoru jedno oplozené vejce. Vejce podobná menšímu kulatému míčku totiž vždy z expozice odebíráme a umístíme je do líhně. Jsou zde optimální podmínky pro líhnutí, navíc zamezíme případnému nechtěnému poškození vajec samicí,“ upřesnil zoolog Václav Štraub.

Dlouhověká zvířata

Mládě želvy se vylíhlo 20. ledna 2020, vážilo 45 gramů. Po vylíhnutí jej chovatelé umístili do terária, ve kterém zajistili teplotu kolem třiceti stupňů a vysokou vlhkost vzduchu.

„Mládě je vitální a velmi dobře prospívá. Nyní již váží 650 gramů, do expozice jej však dát nemůžeme. Želvy mohutné jsou opravdu mohutné, naše samice má třicet kilogramů,“ doplnil Štraub.

Pražská zoo slaví, narodilo se tam mládě orangutana

Koktejl

Domovinou želv mohutných jsou deštné pralesy jihovýchodní Asie. Podruh chovaný ve zlínské zoo se vyskytuje od Thajska po severovýchodní část Indie. Želvy mohutné jsou dlouhověká zvířata, dožívají se až 50 let.

Ve volné přírodě patří mezi velmi ohrožený druh. Hlavním důvodem je nelegální sběr pro medicínské účely a úbytek a přeměna jejich životního prostředí.

Reklama

Výběr článků

Načítám