Hlavní obsah

Prudké deště poškodily hlavní atrakci amerického parku – Noemovu archu

Náboženská skupina v americkém státě Kentucky, která provozuje biblický zábavní park Ark Encounter, žaluje pojišťovnu, která odmítla proplatit škody, které způsobily silné deště, jež poškodily hlavní atrakci parku – Noemovu archu. Ta má být přesnou replikou té z Bible. Informoval o tom list The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Noemova archa ve Williamstownu je udělaná v údajné velikosti té biblické.

Článek

Podle majitelů parku v městečku Williamstown na severu státu narušily svah v areálu vydatné srážky a v květnu 2017 kvůli tomu došlo k sesuvu půdy. Podle žaloby sesunutí nejenom poničilo přístupovou cestu k arše, ale také narušilo podpěry poblíž atrakce. Oprava stála park v přepočtu přes 23 milionů korun, které ale pojišťovna odmítla zaplatit.

Po odvolání uhradila pouze malou část. Ve Williamstownu za rok 2017 spadlo 1000 až 1200 milimetrů srážek, uvedla americká Národní meteorologická služba (NWS), což bylo oproti předchozím letům lehké zvýšení.

Přes 150 metrů dlouhou dřevěnou archu otevřela kontroverzní náboženská skupina Odpovědi v Genesis (AiG) v roce 2016 jako hlavní atrakci zábavního parku. Skupina věří ve stvoření světa přesně tak, jak je popsáno v První knize Mojžíšově, a popírá evoluci.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci si prohlížejí biblické výjevy uvnitř archy.

Provozovatelé parku tvrdí, že Noemova archa ve Williamstownu je vybudovaná v rozměrech 1:1, tudíž návštěvníci mají přesnou představu, jak archa vypadala. Dále tvrdí, že jde o největší objekt s trámovou konstrukcí na světě.

Kvůli náboženskému přesvědčení se zábavní park potýkal s problémy, podle Amerického svazu pro občanské svobody (ACLU) diskriminoval zaměstnance. AiG práci v parku podmínilo podepsáním prohlášení, podle kterého pravidelně chodí do kostela, nevěří v evoluci a homosexualitu považují za hřích.

Reklama

Výběr článků

Načítám