Hlavní obsah

Prstence Saturnu zazářily na nových snímcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Vynikající fotografii Saturnu a jeho prstenců v přirozených barvách zveřejnil na svých stránkách americký Národní ústav pro letectví a vesmír. Na snímku, který k Zemi zaslala mezinárodní sonda Cassini, jsou vidět prstence v odstínech růžové a šedé barvy s nádechem hnědé.

Foto: Martin Tlustý

Od roku 1972 do roku 2015 prošlo cílem pochodu Do Okoře bez oře celkem 41.679 účastníků, nejvíce jich dorazilo v roce 2011, a to celkem 2.141.

Článek

Fotografie byla pořízena letos v červnu, a to ze vzdálenosti 6,4 miliónu kilometrů pod prstenci. Na internetových stránkách NASA byla publikována poté, co ji experti upravili a očistili od šumů způsobených přenosem na Zem.

Prstence většinou sestávají z ledu, který se v čisté podobě jeví jako bílý. Vědci NASA se domnívají, že různé zbarvení prstenců odráží přítomnost jiných materiálů, například hornin nebo sloučenin uhlíku.

Podrobné fotografie, které Cassini zaslala bezprostředně po vstupu na orbitu kolem planety 30. června, byly černobílé. Další sérii snímků zase tvořily infračervené fotografie.

Vědci chtějí získat informace o složení a původu Saturnových prstenců, které jsou pojmenovány písmeny abecedy od A po E v pořadí, v jakém byly objeveny. Směrem od planety jsou však uspořádány v pořadí D, C, B, A, F, G a E.

Sonda Cassini, která je společným projektem NASA, Evropské kosmické agentury (ESA) a Italské kosmické agentury (ASI), v červnu vstoupila na oběžnou dráhu kolem Saturnu po sedmileté vesmírné pouti dlouhé 3,5 miliardy kilometru.

Reklama

Související témata:

Související články

Vesmírná sonda se stane satelitem Saturnu

Ve čtvrtek provedla meziplanetární sonda Cassini-Huygens jeden z klíčových manévrů své několikaleté mise k Saturnu: zpomalila z dosavadní rychlost kolem 21...

Saturnovy prstence se prý rozpadají

Z prstenců kolem planety Saturn uniká atomový kyslík. Je to patrné z prvních snímků, jež pořídila sonda Cassini-Huygens, která je od čtvrtka na oběžné dráze...

Výběr článků

Načítám