Hlavní obsah

Prošvihl jsem něco? zeptal se muž, který poslední dva a půl měsíce meditoval v izolaci

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V naprosté tichosti a bez kontaktu s vnějším světem strávil Američan Daniel Thorson posledních 75 dní. Po svém návratu pak zveřejnil na Twitteru stručnou větu: “Prošvihl jsem něco?“ Okamžitě ho zavalily zprávy o pandemii a nepokojích, které zachvátily celý svět po smrti George Floyda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když třiatřicetiletý Thorson vstupoval 13. dubna do spoře zařízené místnosti v Buddhistické mnišské akademii umístěné v odlehlých krajích amerického státu Vermont, svět se uzavíral před postupující pandemií koronaviru SARS-CoV-2.

Po 75 dnech strávených pouze jídlem, spánkem a meditacemi, se Thorson vrátil do běžného života. „Prošvihl jsem něco?“ zeptal se lidí na Twitteru. Uživatelé sociálních sítí ho okamžitě zavalili svými zprávami o událostech.

Jak později Thorson v rozhovoru pro The Times přiznal, o samotě často přemýšlel, do jakého světa se vlastně vrátí. Když se před ním uzavřel, země byly ochromeny panikou, protože nikdo nevěděl, jak moc může onemocnění covid-19 ochromit zdravotnické systémy a co všechno vyvolá panika.

Brit se probral z kómatu. Řádění viru ho zaskočilo

Zahraniční

„Byla tu kolektivní traumatická zkušenost, které jsem nebyl součástí. Přemýšlel jsem, zda to bude venku jako v Mad Maxovi (kultovní postapokalyptický film, pozn. red.), jestli budeme jako poslední přeživší. Jak si lidstvo vede?“ uvedl Thorson.

Těžko říct, jaký má z lidstva dojem vzhledem k tomu, co se děje. Jistou zkušenost však už pochytil. „Všiml jsem si, že jsou lidé v obchodě poněkud úzkostnější, než si pamatuju,“ uvedl Thorson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám