Hlavní obsah

Přistání raketoplánu Atlantis odloženo

Novinky, IAN.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přistání raketoplánu Atlantis bylo z důvodů špatného počasí v místě přistání na floridském Kennedy Space Center odloženo o jeden den. Původně měl Atlantis přistát zítra před polednem našeho času.

Článek

Čtvrteční termín je stanoven na 12:21 SELČ, případně o jeden oběh Země později v 13:57 SELČ. Meteorologické podmínky by se podle vedení NASA měly do čtvrtku zlepšit. V nejhorším případě by bylo přistání odloženo na pátek, nebo by Atlantis přistál na některé ze záložních základen v Kalifornii nebo Novém Mexiku.

NASA chce ovšem dát přednost přistání na KSC, protože ze záložních základen by musel být raketoplán následně přepraven na Floridu na hřbetě speciálního letadla a to je drahé a náročné. Navíc byl  úterý v okolí Atlantisu zaznamenán neznámý černý objekt, který zřejmě patří raketoplánu. NASA chce proto také vyhodnotit o co šlo a na to potřebuje více času.

Ve středu ráno k ISS dorazí ruská kosmická loď Sojuz TMA-9. Na její palubě byli dva noví členové posádky Mezinárodní kosmické stanice Michael Eladio Lopez-Alegria a Michail Vladislavovič Tjurin a první kosmická turistka Anousheh Ansari. Ke spojení dojde krátce před půl osmou našeho času.

Online přenos z přistání raketoplánu Atlantis připravují Instantní astronomické noviny (IAN), na jejichž stránkách můžete také sledovat živé vysílání NASA TV.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám