Hlavní obsah

Připravte si doma hebký houskový knedlík, který ohromil české labužníky

Počátkem listopadu se v hotelu InterContinental konala již pátá soutěž o nejlepší houskový knedlík „Perla české kuchyně“ za účasti 26 kuchařských týmů z celé republiky a Slovenska. Odborná porota hodnotila vzhled knedlíku, konzistenci, vůni, chuť i celkový dojem a zdůraznila soutěžícím, že správný houskový knedlík by měl vzbudit blaho v ústech, být chutný a sytý. Vítězný šéfkuchař radí jak na to, aby se podařil.

Připravte si doma hebký houskový knedlík, který ohromil české labužníky

Vítězem klání se stal šéfkuchař hotelu Prezident Milan Pešek (53), který je zároveň odborníkem na francouzskou kuchyni a moderní českou gastronomii. Zkušenosti načerpal v mnoha restauracích a hotelech v Česku a ve Francii. Při vaření je podle jeho slov základem „souhra okolností, doplněná o zkušenosti a vůli posunout se vpřed.

"Základem musí být jednoduchost, úcta k časem prověřeným receptům kulinářských velmistrů, disciplinovanost a samozřejmě láska k vaření. A v neposlední řadě musíte být dobrým člověkem, protože to, co je ve vašem nitru, se odráží ve vaší práci,“ řekl Novinkám Milan Pešek. Tomu i přizpůsobil i svůj vítězný recept na houskový knedlík, jehož příprava připomíná tvorbu uměleckého díla a je v mnoha směrech originální.

Mouku pro přípravu těsta nahřívá, má pak lepší konzistenci a lépe kyne. Do kvásku přidává místo potravinářského barviva kurkumu – je zdravotně nezávadná a prospěšná pro organismus. Mléko pak šéfkuchař záměrně nahrazuje vodou, aby se vyhnul tukům obsaženým v mléce.

Důležitý je i tvar

Další specialitou je hnětení těsta – to se musí zpracovávat dlouho a poctivě, aby bylo hebké, hladké a volné a nelepilo se na ruce. Během doby kynutí se těsto několikrát otáčí, aby si zachovalo hezký tvar. Knedlík se pak musí zapracovávat ručně, aby výsledná mozaika u jednotlivých plátků vypadala esteticky.

Milan Pešek prý v dobách svých studentských začátků uvařil za den knedlíky ze dvou metráků mouky. A všechny se snědly. Dnes sice houskový knedlík není mezi strávníky tolik v kurzu, zato jeho estetická a chuťová stránka je v podání pana Peška opravdu kulinářským zážitkem a potěchou pro oko.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků