Hlavní obsah

Princ William promoval

– LONDÝN

Třiadvacetiletý britský princ William ve čtvrtek promoval na univerzitě St. Andrews. Ukončil tak své studium zeměpisu. Slavnostního okamžiku se zúčastnili královna Alžběta II., princ Charles se svou manželkou Camillou a další členové královské rodiny.

Článek

William na skotské elitní univerzitě původně začal studovat dějiny umění, teprve pak se věnoval zeměpisu. Princ se nyní pyšní magisterským titulem MA, Master of Arts. Z celé královské rodiny dosáhnul nejlepšího prospěchu.

William na promoci přišel v černém obleku z hedvábí. Při udělování titulů po vyhlášení svého jména William Wales pokročil vpřed a poklekl před univerzitního rektora Kennetha Dovera. Ten se ho dotkl hlavy tradiční pokrývkou, ušitou ze zbytků oděvu skotského náboženského reformátora Johne Knoxe, který kázal v 16. století.

Slavnostní akce trvala pětačtyřicet minut, zúčastnilo se jí na osm set hostů. Spolu s Williamem promovalo 259 studentů, mezi nimi také princova přítelkyně Catherine Elizabeth Middletonová (22). Dívka, s níž se William stýká dva roky, na univerzitě studovala historii umění.

Ještě před ceremonií William uvedl, že je potěšen, že se královna, která se zotavuje z těžkého nachlazení, do Skotska dostavila. "Dnešek je významný den pro mě a jsem potěšen, že se o něj mohu podělit se svou rodinou a zejména se svou babičkou, která usilovala hodně o to, aby přijela," řekl a dodal, že si čtyři roky na univerzitě užil. Je prý smutný, že nyní Skotsko opustí. "Chtěl bych poděkovat každému, který zpříjemnil můj zdejší pobyt."

Princ nyní nebude zahálet, léto stráví praxi ve finančním sektoru v londýnské City a u horských záchranářů. "Je to oblast, kde se mohu hodně naučit. V budoucnu mi to pomůže v mé charitativní nadaci."

William je ve Velké Birtánii oblíbenější než jeho otec. Z nedávného průzkumu vyplynulo, že 55 procent Britů by si jej přálo za krále více než Charlese.

Reklama

Související témata:

Související články

Princ William vidí svou budoucnost v armádě

Britský princ William už má jasno o tom, co bude dělat, jakmile dokončí svá vysokoškolská studia geografie na skotské St. Andrews University. Vstoupí...

Princ William se ženit nechce

Princ William, který bude v sobotu svědčit na svatbě svému otci Charlesovi, se poprvé otevřeně vyjádřil o svém vztahu s Kate Middletonovou. Tmavovlasá...

Výběr článků

Načítám