Hlavní obsah

Při procházce národním parkem našla Američanka velký žlutý diamant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výletech přírodou najde člověk různé věci, ale to, co našla Noreen Wredbergová, běžné rozhodně není. Při procházce v národním parku Crater of Diamonds (Kráter diamantů) v americkém Arkansasu našla velký žlutý diamant.

Foto: The State Parks of Arkansas

Diamant, který šťastná Američanka nalezla, váží 4,38 karátu.

Článek

Američanka Noreen Wredbergová pocházející z amerického státu Kalifornie si zajela do Arkansasu na výlet. Jejím hlavním cílem byl jiný národní park v tomto americkém státě, Hot Springs (Horké prameny), oblíbené místní rekreační letovisko. Ale Crater of Diamonds byl po cestě, a tak se rozhodla, že jej navštíví také.

Její rozhodnutí se jí jednoznačně vyplatilo, protože se jí v parku podařilo najít 4,38karátový žlutý diamant, největší, jaký byl během tohoto roku v parku nalezen, a druhý největší za poslední léta. Jeho cena byla vyčíslena na 15 330 dolarů, tedy zhruba 340 tisíc korun.

„Společně s manželem jsme se procházeli parkem a já uviděla něco lesklého, nejdřív jsem vůbec netušila, že by to mohl být diamant,“ přiznala pro místní televizi šťastná nálezkyně.

Obří žlutý diamant byl nalezen už ve dvacátých letech

Svůj objev, jak bývá v parku tradicí, veřejně pojmenovala. Diamant dostal jméno Lucy. Jeho majitelka zatím netuší, co s ním přesně provede, ale uvažuje, že ho nechá rozřezat a opracovat. Záleží na kvalitě kamene.

Žena na Liberecku našla při práci na zahradě sošku Ježíška z 15. století

Domácí

V parku bylo od jeho otevření v roce 1972 návštěvníky nalezeno už 33 100 diamantů, většina z nich ovšem byla daleko méně cenných. Největší kámen, jaký kdy byl v parku nalezen, nese jméno Strýček Sam, byl objeven v roce 1924 a váží 40,23 karátů.

Reklama

Výběr článků

Načítám