Hlavní obsah

Před čtyřiceti lety je ukradli z Louvru, nyní se tam přilba a zbroj vrátily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská policie objevila přilbu a část zbroje ze 16. století, které zloději ukradli z pařížského muzea Louvre před téměř 40 lety. Na vzácné předměty kriminalisty upozornil odborník, který posuzoval hodnotu pozůstalosti v Bordeaux. Umělecká díla už byla převezena do Louvru, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Cenné artefakty byly navráceny muzeu po téměř čtyřiceti letech.

Článek

Artefakty muzeu v roce 1922 věnovala rodina Rothschildů. V Louvru byly vystavené až do 31. května 1983, kdy za dosud neobjasněných skutečností zmizely. Oba předměty jsou zdobené zlatem a stříbrem technikou taušírování, která za studena kov vykládá kovem jiné barvy.

„Jedná se o zbraně vyjadřující prestiž, ve vynikajícím řemeslném provedení, něco jako dnes luxusní auta. V 16. století se na Západě zbraně staly velmi luxusními předměty. Zbroj byla ukázkou luxusu a zdobení, které neměly nic společného s jejich používáním,“ uvedl Philippe Malgouyres, správce uměleckých předmětů v Louvru.

Obří dílo u pyramidy v Louvru návštěvníci za pár hodin zničili

Koktejl

V polovině ledna odborník na vojenské starožitnosti posuzoval cenu pozůstalosti rodiny v Bordeaux a své podezření týkající se původu artefaktů sdělil policii. Po ověření v databázi pohřešovaných uměleckých předmětů Treima, která v současnosti obsahuje 100 tisíc kradených předmětů, se ukázalo, že jde o majetek muzea Louvre.

Jen za rok 2020 bylo ve Francii odcizeno 900 uměleckých předmětů, uvedl komisař Frédéric Malon, který se podílí na vyšetřování. K poslední krádeži v Louvru došlo v roce 1998, obraz od Jeana-Baptisty Camille Corota se dodnes nenašel.

Reklama

Výběr článků

Načítám