Hlavní obsah

Prahou proplul osmdesátimetrový vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prahou v pátek proplul dřevěný vor dlouhý přes 80 metrů. Přes propust Šítkovského a Staroměstského jezu se vydal na 760 kilometrů dlouhou cestu do Hamburku. Vor je zhotovený stejnou technologií jako v minulém století. Posádka vyplula 11. července ze Štěchovic.

Na náplavce v Praze zakotvil 80metrový vor Video: Novinky

 
Článek

"Projekt výstavby vorového pramene vznikl asi před třemi lety jako nápad lesnicko-dřevařské společnosti LESS k dvacátému výročí existence společnosti," řekla jedna z organizátorek Andrea Pondělíčková.

Pětitabulový vor, který je a bude kvůli předpisům tažen vlečným remorkérem, byl vyroben ze smrkových klád podle historických postupů. Každá je 16 metrů dlouhá. Klády stavitelé ručně odkornili, z mladých smrčků natočili houžve, kterými klády svázali, a pro výrobu použili i plaveckou sekeru, takzvanou oušnici, okovec nebo plavecký nebozez, takzvaný pochop.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Devadesátimetrový vot tvoří úět tabulí

"Bylo těžké získat svědectví pamětníků a archivní dokumenty, abychom dodrželi všechny postupy, které jsou při stavbě potřebné. Sestavení samotného pramene trvalo tři týdny a podíleli se na něm tři lidé," řekla Pondělíčková o stavbě voru. Jeho posádku tvoří minimálně vždy šest plavců a během cesty se k nim přidají další zaměstnanci firmy, kteří mají chuť si plavbu vyzkoušet.

Podle kapitána tažného remorkéru Vladimíra Weinlicha čeká na plavce nejrizikovější úsek na Labi mezi Střekovem a Děčínem. "Úplně klidná by měla být plavba z Drážďan. Zatím mě jen překvapila nízká rychlost, která je asi pět kilometrů v hodině. Až budeme na Labi, tak bude rychlost vyšší," očekává Weinlich.

Do Hamburku by vor měl dorazit příští víkend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám