Hlavní obsah

Potápění v nejhlubším bazénu na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár lety otevřeli v Itálii nejhlubší bazén na světě. S hloubkou 40 metrů se jedná o vyhledávanou turistickou atrakci, ale také důležitou pomůcku ve výcviku potápěčů, a to i těch, kteří se zabývají volným potápěním bez přístrojů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápění v nejhlubším bazénu na světěVideo: AP

 
Článek

Neobvyklý bazén nacházející se u Padovy nabízí různé hloubky, dostupné jsou i umělé jeskyně pro nácvik jeskynního potápění. V 15 metrech se potápěči mohou vydat do válce, který vede až do hloubky 40 metrů. Díky nedalekým termálním pramenům se teplota pohybuje kolem 32 stupňů Celsia, takže potápěči nepotřebují neopren ani v největší hloubce.

„Tam dole je to hodně zvláštní, je to jako být v matčině děloze,“ uvedl pro agenturu AP Umberto Pelizzari, který v letech 1991 až 2001 dosáhl šesti světových rekordů v různých kategoriích volného potápění a je považován za jednoho z nejlepších v tomto sportu vůbec.

Bazén s názvem Y–40 je atrakcí, kterou každoročně navštíví desítky tisíc zvědavců, ale podle Pelizzariho jsou za něj vděční i potápěči. Mnoho z nich se totiž výrazně zlepšilo díky tréninku v rekordním bazénu, v němž trénoval i italský národní tým volného potápění.

„Bazén nám dovoluje trénovat v klidném prostředí techniky, které budeme muset používat v moři,“ řekl další rekordman v potápění a jeden z nejúspěšnějších současných sportovců této disciplíny Omar Leuci.

Podle majitelů bazénu ho v prvním roce od otevření navštívilo zhruba sto tisíc lidí. Pod vodu se ale odvážila jen třetina.

Reklama

Výběr článků

Načítám