Hlavní obsah

Posvátný strom porazili kvůli dálnici. Australané zuří

Novinky, Veronika Kulhavá

Velké pobouření zavládlo minulý týden mezi Australany. Ve státě Victoria totiž došlo k poražení posvátného stromu, který byl součástí kulturního dědictví původního kmene Djab Wurrung. Nejedná se přitom o první případ zničení významné historické památky na území Austrálie. Úřady nicméně o správnosti postupu nepochybují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv v posledních dnech probíhaly velké protesty aktivistů v blízkosti významného ‚‚stromu směrů”, který měl být zničen z důvodu plánované výstavby dálnice, nakonec k poražení stromu skutečně došlo. Během vyhrocené atmosféry bylo na místě zadrženo 25 demonstrujících.

Příslušníci domorodého kmene neúspěšně bojovali za zařazení stromu na seznam chráněných památek. Na dotyčný seznam se podařilo zapsat jen tucet z celkového počtu 250 kulturně významných stromů, což pro ně znamená záchranu.

Stromy s významem a tradicí

Odborníci odhadují stáří poraženého stromu na 350 let. Okolí stromu sloužilo jako porodní místo pro ženy z kmene Djab Wurrung, které zde podle tradice zakopávaly své placenty. Zachování dalších dvou porodních stromů, jež patří mezi dvanáct vybraných stromů zapsaných na seznamu chráněných památek, se podařilo zajistit.

Stromem roku se letos stala jabloň

Zahrada

Kritiku australských zákonů o zachování kulturního dědictví spustila událost z počátku letošního roku. Tehdy nejmenovaná těžařská společnost zničila starověké jeskyně dříve obývané původním obyvatelstvem na západě kontinentu.

Zachrání oběť životy?

Veřejnost nyní vládní krok tvrdě odsoudila. Státní úředníci projekt výstavby ale brání a poukazují na smlouvy, které byly uzavřeny s vlastníky dotčených pozemků.

„Za poslední roky došlo v tomto úseku k více než stovce nehod a zemřelo 11 lidí. Pokračujeme v naléhavé bezpečnostní modernizaci, která má za cíl záchranu lidských životů,” uvedl mluvčí vlády. Díky výstavbě má být dálnice mezi Melbourne a Adelaide o dvanáct kilometrů delší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám