Hlavní obsah

Poštolka z Plzně skončila na pekáči v Alžírsku

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Tisíc pět set osmdesát šest kilometrů. Takovou vzdálenost ulétlo roční mládě poštolky, které loni uměle odchovali plzeňští ornitologové. Dlouhý výlet na africký kontinent skončil pro opeřence tragicky. Dravce zastřelili lovci v Alžírsku. Pták pak skončil jako vyhlášená lahůdka na talíři jednoho z místních labužníků.

Článek

Do Česka Afričané poslali zprávu na kontaktní místo, které měl pták uvedené na ornitologickém kroužku.

"Obdrželi jsme zpětné hlášení z kroužkovací stanice pražského Národního muzea, ze kterého je patrné, že poštolka odchovaná naší záchrannou stanicí byla letos v lednu ulovena v Alžírsku," řekl v úterý Právu vedoucí záchranné stanice ptactva v Plzni Karel Makoň.  

V České republice patří poštolka mezi chráněné živočichy, které jsou celoročně hájené a nesmí se střílet. 

Zapojila se do života v přírodě

Sledovaná poštolka se vylíhla z vejce, které ekologové objevili společně s dalšími pěti v opuštěném hnízdě na fasádě pod střechou rekonstruovaného domu na Klatovské třídě v centru Plzně.

"Převezli jsme je do umělé líhně Václava Langa v Horní Bříze, který je vylíhl a odchoval. Po rozlétání  ve voliéře jsme  ptáky vypustili 23. července do volné přírody," upřesnil Makoň. 

Podle něho je tento případ důkazem toho, že i uměle odchovaná poštolka je schopna se zapojit  do normálního života v přírodě. "Její dlouhá cesta svědčí o tom, že musela být v dobré kondici, kterou si zajistila pravidelným přísunem potravy. To znamená, že už nebyla závislá na lidské pomoci, které se ji odmalička dostávalo," dodal ekolog. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám