Hlavní obsah

Portugalským policistům vadí nízké platy, dávají proto méně pokut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči v Portugalsku zažívají za posledních více než 12 měsíců dobré časy. Pokud totiž nespáchají závažný přestupek, většinou pokutu nedostanou. Důvodem je nespokojenost policistů se svými platy. Napsal to španělský deník El Mundo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Španělský deník udělal průzkum mezi portugalskými policisty, aby zjistil, proč loni v zemi klesl počet pokut za dopravní přestupky o 55 procent. Důvodem nebyl soucit s řidiči, ale „pokutová stávka“, jejímž cílem je prosadit zvýšení policejních platů.

„Ve většině případů je pouze upozorním, že udělali něco špatně. Ale pokutu jim dám jen tehdy, když spáchali něco opravdu závažného, co ohrožuje bezpečnost provozu,“ řekl anonymně deníku El Mundo jeden z policistů. „Špatné parkování mě nezajímá,“ dodal.

Mluvčí policejních odborů Paulo Rodrigues španělskému deníku řekl, že nejde o organizovanou stávku. Nicméně přiznal, že loňský výrazný pokles počtu pokut souvisí s frustrací a nespokojeností policistů.

Ekonomika stoupá, platy policistů nerostou

„Když na tom byla portugalská ekonomika špatně, snížili nám platy a zmrazili služební postup. Byli jsme poslušní a přijali jsme úsporná opatření pro národní blaho,“ řekl Rodrigues. Dodal, že po zlepšení hospodářských výsledků země se ale pracovní podmínky policistů nezlepšily.

Portugalsko bylo v roce 2011 nuceno kvůli dluhové krizi požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond o záchranný úvěr 78 miliard eur (skoro dva biliony korun). Výměnou muselo přijmout přísná úsporná opatření.

V roce 2014 země záchranný program opustila a hospodářská situace se od té doby zlepšuje. Loni vzrostla portugalská ekonomika o 2,7 procenta a nezaměstnanost se snížila z asi 16 procent v roce 2013 na polovinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám