Hlavní obsah

Poprvé v historii byly pozorovány námluvy žraloka obrovského

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žralok obrovský, zvaný též žralok velrybí, dorůstá délky okolo devíti metrů a je největší žijící parybou. Ze žraloků je také nejvíce opředen záhadami a jednou z nich je páření. Druh patří mezi velmi ohrožené a samice jsou vídány zřídka. Až do tohoto týdne se nikomu nepodařilo zahlédnout námluvy tohoto neobyčejného zvířete. V pondělí se to poštěstilo pilotce Tiffany Kleinové ve vodách západní Austrálie.

Foto: Profimedia.cz

Žralok obrovský (ilustrační foto)

Článek

Odlehlé pobřeží Ningaloo je jedním z nejzápadnějších bodů australského kontinentu. Právě ve zdejších vodách zahlédla pilotka Tiffany Kleinová, která sleduje mořské živočichy a naviguje čluny s turisty nebo výzkumníky, dospělého, zhruba devítimetrového žraloka obrovského. Po chvíli sledování nevěřila svým očím.

Žralok se přiblížil ke druhému žralokovi, podplul pod něj a obrátil se na břicho, neklamný znak toho, že se samec chtěl pářit. Rozmnožování těchto tvorů se ještě nikdy nikomu nepodařilo zachytit. „O páření nebo rození mláďat toho víme velice málo. Jsou to samotářská zvířata,“ vysvětlila Kleinová s tím, že vidět víc žraloků obrovských pohromadě je téměř nemožné.

Pozorování se účastnil rovněž biolog Richard Pillans z vědeckého člunu, který stihla Kleinová přivolat. „Viděli jsme ho, jak se připojil k samici, alespoň předpokládáme, že to samice byla, a náhle se voda začala vířit, jak se mohutný žralok otáčel na záda,“ uvedl pro server australské televize ABC Pillans, který zkoumá DNA žraloků obrovských a snaží se zjistit více o jejich chování.

Samci se ale bohužel nepoštěstilo. Jak je vidět z fotografií, samice byla podstatně menší, což znamená, že ještě nedosáhla dospělosti a nebyla schopná reprodukce. Žralok byl odmítnut a záhy odplul s nepořízenou.

Kde jsou dospělé samice?

Nevydařené námluvy přesto mohou posunout vědomosti vědců o žralocích obrovských zase o kus dál. „Fakt, že se samci aktivně snaží o spáření, naznačuje, že Ningaloo může být oblastí, kde se tito žraloci rozmnožují běžně,“ vysvětlil Pillans.

Jeho výzkum žraločí DNA nahrává domněnce, že žraloci obrovští, vyskytující se ve všech mořích a oceánech tropického a subtropického pásma, pravidelně urazí kvůli rozmnožování obrovské vzdálenosti. „Zvířata v Ningaloo jsou v podstatě geneticky shodná s těmi na druhé straně Indického oceánu,“ uvedl Phillan.

Vědci ale stále stojí ještě před jednou záhadou. Populace v Ningaloo je tvořena převážně mladými samci, dospělých jedinců je ve zdejších vodách velmi málo. „Otázkou tedy je: Kde jsou velké samice?“ uzavírá biolog.

Žralok obrovský se dožívá 60 až 150 let a dosahuje délky okolo devíti, výjimečně třinácti metrů. Existují zkazky i o dvacetimetrových žralocích, největším doloženým jedincem je abnormálně vzrostlý, 19 metrů dlouhý žralok ulovený v Arabském moři. Žralok má obrovskou tlamu kolem dvou metrů v průměru a vejde se do ní pohodlně pět lidí. Není však člověku nebezpečný, živí se planktonem a malými rybami.

Reklama

Výběr článků

Načítám