Hlavní obsah

Polská pianistka hraje i ve 108 letech

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen dožít se tak požehnaného věku se nepovede každému. Polka Wanda Zarzycká však ve svých 108 letech stále hraje na piano, a to i přesto, že si ve svých 80 letech zlomila ruce a lékaři se domnívali, že si na oblíbený nástroj již nikdy nezahraje, informuje agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Polka se i ve svých 108 letech věnuje hře na pianoVideo: Reuters

 
Článek

Při pohledu na šikovné prsty stařenky prozrazují její věk pouze vrásky. Zarzycká s jistotou předvádí melodie na pianu, které zdědila po své matce, jež jej dostala jako svatební dar. Při hraní na starodávný nástroj se tak Polce vybavuje spousta vzpomínek.

Zazrzycká má k hudbě vztah už od raného dětství, kdy s rodiči bydlela ve Lvově, tedy na území dnešní Ukrajiny. Kromě hudby se věnovala tanci a v roce 1931 dokončila ve Lvově konzervatoř.

Hudební plány Zarzycké narušila druhá světová válka. Rodina odešla ze Lvova do polského Krakova, kam však piano doputovalo až o pět let později - v roce 1944. Od té doby se žena opět mohla věnovat milované hudbě.

Když si však Zarzycká před téměř 30 lety zlomila ruce, lékaři se domnívali, že s hraním je konec. Ani to však energickou ženu, jež svoje pevné zdraví připisuje zejména lásce k hudbě a Bohu, nepřesvědčilo a po zotavení každý den znovu a znovu usedá za piano.

Reklama

Výběr článků

Načítám