Hlavní obsah

Policista během demonstrací utěšoval malou holčičku

Novinky, tcs

Protesty, které se po smrti George Floyda odehrávají ve městech po celých USA, vyvolávají pozornost zejména kvůli násilnostem ze stran některých protestujících a zákroků na hranici brutality ze stran některých policistů. Demonstrace však nabízí i svou druhou tvář, která je často přehlížena – vzájemné porozumění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policista během protestů utěšoval malou holčičkuVideo: Reuters

 
Článek

Úterní demonstrace v Houstonu probíhala víceméně v poklidu. Přesto musel jeden z policistů zasahovat, i když asi úplně jinak, než si možná myslel. Pětiletá Simone Barteeová se při pohledu na policisty rozbrečela.

„Budete na nás střílet?“ zeptala se jednoho z policistů. Ten k ní okamžitě poklekl a objal ji. „Jsme tu proto, abych tě chránil,“ vysvětlil jí. „Můžeš protestovat, můžeš pařit, můžeš dělat, co budeš chtít,“ dodával malé Simone policista odvahu, zatímco jí matka utírala slzy.

Rodina Barteeových má s policejní brutalitou neblahé zkušenosti. Strýcovi malé Simone policisté v roce 2016 přerazili nos a zlomili na několika místech nadočnicový oblouk a nyní s nimi probíhá soud.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté napříč USA vyjadřují v pokleku solidaritu s demonstrantyVideo: Reuters

„Chtěl bych tomu policistovi poděkovat, že mi dal možnost zjistit, co jsou dobří policisté zač,“ uvedl otec Simone Simeon Bartee.

Vzájemný respekt

Podobné výjevy vzájemných sympatií lze pozorovat na mnoha místech. Policisté často dávají najevo své sympatie s demonstrujícími.

Část amerických policistů podpořila demonstranty

Amerika

V pondělí takto poklekla jednotka šedesáti policistů ve Fayetteville v Severní Karolíně před davem, kterému zahradila cestu. Protestující byli nejdříve naštvaní, že nemohou v demonstraci pokračovat.

Když však viděli, že policisté si před nimi klekají na koleno, udělali totéž. „Zastáváme spravedlnost pro všechny. Jsme zavázáni poslouchat a starat se o každého s respektem a důstojností,“ uvedlo policejní oddělení Fayetteville.

Tříhodinový pochod demonstrantů tak skončil objímáním a potřásáním rukama s policisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám