Hlavní obsah

Podivný návrh nové vlajky Mississippi se omylem dostal do užšího výběru

Novinky, nčs

Když zákonodárci v americkém státě Mississippi na konci června rozhodli o tom, že stávající vlajka bude nahrazena, rozběhla se diskuze o podobě té nové. Do druhého kola výběru se nyní dostala i podivná vlajka s vyobrazením komára, Státní archiv však později uvedl, že se tak stalo omylem a komár na vlajce neskončí, informoval server The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Mezi kandidáty se dostala i vlajka s komárem. Ilustrační foto

Článek

O podobu vlajky jižanského státu se vedly spory dlouhé roky. Ta současná podle kritiků připomíná kvůli konfederačnímu kříži jeho rasistickou a otrokářskou minulost. V červnu návrh o změně vlajky u zákonodárců prošel a sestavená komise začala jednat o nové podobě vlajky. Veřejnost poslala zhruba tři tisíce návrhů, komise vybrala 147 podob do druhého kola.

Do užšího výběru se dostal i podivný návrh vlajky s černým komárem na bílém pozadí s červenými okraji. Státní archiv (MDAH) v úterý uvedl, že se návrh dostal na užší seznam nedopatřením, když došlo k překlepu v čísle návrhů.

„Jeden ze členů komise se spletl a omylem poslal do druhého kola vlajku s komárem. Vzápětí požádal o stažení konkrétní vlajky ze seznamu, který byl zveřejněn online, a bylo mu vyhověno,” uvedl MDAH.

Kromě bizarních návrhů se komisi sešlo mnoho těch seriózních. Často se objevují symboly magnolie a hvězd. Oblíbený je také motiv vln, které značí vody řeky Mississippi a Mexického zálivu.

V pátek vybere devítičlenná komise vítězných pět návrhů, ze kterých následně vzejde celkový vítěz. Komise si vyhrazuje právo návrhy veřejnosti částečně upravovat či doplňovat. O finální verzi vlajky bude jasno v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám