Hlavní obsah

Pod ledem na Špicberkách bude trezor s nejlepší hudbou v dějinách

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S originální myšlenkou zachovat nejlepší hudbu v dějinách lidstva v případě globální katastrofy přišla norská společnost Elire Management Group. Pod led na Špicberkách – souostroví v Severním ledovém oceánu – chce umístit speciální trezorovou místnost, v níž budou hudební klenoty v bezpečí po stovky let.

Foto: Paul Souders, Profimedia.cz

Mrazivé Špicberky

Článek

Za projektem s názvem Global Music Vault stojí společnost Elire Management Group sídlící v Oslu. Souostroví Špicberky, nacházející se mezi pevninským Norskem a severním pólem, si pro umístění trezoru s historicky významnou hudbou vybrali dle svých proto, že se jedná „o jedno z geopoliticky nejbezpečnějších míst na světě.“

Autoři projektu spolupracují se společností Piql, která provozuje Arktický světový archiv (AWA). Jedná se o zařízení pro uchovávání významných dat, které je umístěno stovky metrů pod permafrostem (věčně zmrzlou půdou), rovněž na Špicberkách.

Tento odolný trezor obsahuje – v digitální podobě – například rukopisy z Vatikánské knihovny, artefakty z historie brazilského fotbalu, mistrovská díla od Rembrandta a Muncha, důležité milníky z oblasti politiky a vědy a mnoho dalšího.

Global Music Vault tak má fungovat na podobné bázi s tím rozdílem, že uvnitř bude pouze hudba. „Chceme zachovat hudbu, která nás formovala jako lidské bytosti a která formovala naše národy,“ sdělil ve svém vyjádření výkonný ředitel Global Music Vault a generální partner firmy Elire Luke Jenkinson.

Otázkou však zůstává, kdo rozhoduje o tom, co je „dobrá hudba”. Elire proto vyzvala Mezinárodní hudební radu (IMC), aby vytvořila globální výbor, který se o toto rozhodnutí postará. Podílet se prý ale bude moci prostřednictvím hlasování také veřejnost. Bližší informace však prozatím nejsou známy. Jisté je však to, že uvnitř trezoru bude jak hudba domorodých obyvatel, tak největší hity moderní doby.

Reklama

Výběr článků

Načítám