Hlavní obsah

Pod Australany se bortí záchody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA

Soustavné tloustnutí populace má někdy až kuriózní důsledky. Zatímco třeba Dánům působí problémy obézní nebožtíci, kvůli nimž se musely začít vyrábět rozměrnější rakve a přestavovat krematoria, na jižní polokouli řeší otázku, jak zajistit živým tlouštíkům bezpečné používání toalet.

Článek

Aktuální norma totiž vychází z maximálního zatížení klozetové mísy od 45 kilogramů. Při rostoucí tělesné hmotnosti obyvatel pátého kontinentu je však zcela nedostatečná a nevyhovující. Je třeba pro ně začít vyrábět a zabudovávat nové, podstatně stabilnější.

"Když člověk usedne na toaletu," řekl listu The Daily Telegraph Steve Cummings z organizace Standards Australia, "chce si být také jist, že ho skutečně unese."

Proto doporučil, aby se napříště počítalo s nosností 150 kilogramů, která se stane závazným předpisem jak pro výrobce, tak pro odborníky, kteří se zabývají instalacemi těchto sanitárních zařízení.

Radost z oficiálního rozhodnutí mají nejen uživatelé, kteří si už budou moci přestat dávat pozor na klozety, jež pod nimi mohly prasknout nebo se zhroutit, ale hlavně jejich producenti, jimž se trvale zvýší obrat. O instalatérech ani nemluvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám