Hlavní obsah

Po křižovatce v pražské Krči se prohnalo stádo muflonů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bizarní pohled se naskytl kolemjdoucím, kteří se v úterý ráno vyskytovali na jedné z frekventovaných křižovatek v pražské Krči. U přechodu netrpělivě postávala skupinka muflonů, kteří se už před lety usídlili v areálu Thomayerovy nemocnice. Nakonec se rozběhli přes křižovatku, jen aby skončili na malém travnatém ostrůvku před další silnicí.

Foto: Profimedia.cz

Mufloni v Thomayerově nemocnici. Ilustrační foto

Článek

Mufloni chvíli neklidně postávali na křižovatce a trpělivě čekali, než se provoz alespoň trochu uklidní. Jakmile na semaforu pro chodce naskočila zelená, vůdce stáda s rozvahou vykročil do silnice a stádo ho po chvilce následovalo.

V půlce křižovatky se však vedoucí muflon rozhodl na nic nečekat a neriskovat zbytečně složitou dopravní situaci. Zbytek cesty proto mufloni překonali tryskem a zastavili se až pod stromem na malém travnatém plácku.

Jeden z kolemjdoucích celou situaci duchapřítomně zaznamenal na video a následně sdílel na sociálních sítích.

Radost i problémy

Okolí Thomayerovy nemocnice je na muflony zvyklé. Do nemocničního areálu se zvířata stáhla už minimálně před deseti lety, kdy je z nedalekého Krčského lesa vyhnal narůstající počet cyklistů a houbařů.

U nemocnice nalezla zvířata klid a na lidi si zvykla. Pro pacienty i personál mufloni znamenají příjemné rozptýlení. Některá oddělení, zejména ta dětská, pak zvířata využívají i k terapii.

Zároveň však mufloni přinesli i potíže. Okolí se musí vypořádat s výkaly, střety zvířat s vozidly či ničení porostu. I proto se snaží Lesy hlavního města Prahy populaci nemocničních muflonů regulovat. Vždy od srpna do března proto provádí odchyt.

Reklama

Výběr článků

Načítám