Hlavní obsah

Plzeňské pivo pro papeže skončí v aukci

Právo, Ivan Blažek
Plzeň

Pandemie zamíchala i s tradičním rituálem Plzeňského Prazdroje, kdy pivovar každoročně posílá do Vatikánu požehnanou velikonoční várku pěnivého moku. Letos z toho kvůli protikoronavirovým opatřením sešlo. Symbolických 2020 lahví místo u papeže Františka skončilo na plzeňském biskupství, které se je rozhodlo vydražit. Výtěžek půjde na dobročinné účely.

Foto: Plzeňský Prazdroj

Požehnané pivo místo do Vatikánu poputuje do aukce (ilustrační foto).

Článek

Aukce začne na portálu Aukro 29. dubna a skončí 14. května, polovina získaných peněz půjde do Vatikánu, druhá zůstane zdejší charitě.

„Papež František i Diecézní charita Plzeň využijí finanční prostředky na zmírnění dopadů současné pandemie,“ sdělil plzeňský biskup Tomáš Holub. „Všichni jsme na stejné lodi a jsme skutečně vděční, že i takto můžeme pomoci,“ dodal.

Lahve jsou v kartonech po osmi a každé balení má své unikátní číslo. Vyvolávací cena za jeden set bude 249 korun. Některá balení budou mít své patrony, akci zaštítilo 18 osobností, mezi nimi například veslař Ondřej Synek, moderátor Aleš Háma, předseda olympijského výboru Jiří Kejval, herečka Aňa Geislerová nebo pražský arcibiskup Dominik Duka.

Oktoberfest letos kvůli koronaviru nebude

Koronavirus

Plzeňský ležák si už před více než stoletím nechal na doporučení svých lékařů vozit papež Lev XIII., pivovar tuto praxi oprášil před deseti roky.

„Letošní situace v Itálii i u nás nám nedovolila velikonoční pivo poslat. Rádi bychom ale dlouhou a oblíbenou tradici udrželi a náš ležák do Vatikánu doručili hned, jakmile to situace dovolí,“ poznamenal emeritní sládek Václav Berka s tím, že pivovar kvůli tomu ještě letos založí novou várku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám