Hlavní obsah

Piknik ve Stromovce stylově: nové grilovací místo navrhla architektka, přístupné je každému

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Park Královská obora, kterému nikdo z pražských neřekne jinak než Stromovka, je přes léto jedním z nejoblíbenějších míst v Praze pro pořádání pikniků či grilování. Pražský magistrát se tak zde nově rozhodl vytvořit nové místo pro setkávání, které navrhla architektka Martina Forejtová. Betonový gril s dubovým mobiliářem je přístupný komukoliv a měl by odolat i náporu vandalů.

V pražské Stromovce vznikla nová designová místa pro grilování a pořádání piknikůVideo: Novinky

 
Článek

„Navrhli jsme tady piknikové místo, které sestává z betonových podest. Je to místo, kde nešlápnete do bahna, když bude mokro, kde si nemusíte vzít svůj gril, protože jsme ho tady pro vás připravili, a máme tady spousty míst k posezení,” popsala Novinkám krajinářská architekta Martina Forejtová.

Kolem betonového grilu, který je ve tvaru hranolu, jsou umístěné piknikové stoly a sedáky, z nichž některé se dají i přemisťovat.

Foto: Novinky

Kdokoliv může přijít grilovat.

Do betonu se autorům návrhu povedlo zapracovat i místní floru. „V betonových podestách jsou obtištěné listy a větve, které najdete tady ve Stromovce, protože je opravdu bohatá na různé druhy rostlin,” vysvětlila architekta s tím, že listy sbírali už na podzim a nechali uložené v glycerínu.

„Mobiliář je dubový, což je dřevina, která vydrží velký nápor,” dodala s tím, že místo bylo navržené tak, aby vydrželo i nápor vandalismu. Připravení jsou i na možnost toho, že by si židle či stoly nějaký nenechavec vzal domů. Jednotlivé kusy mobiliáře mají na sobě vyraženo upozornění „Ukradeno ve Stromovce.”

„Když se někomu objeví v zahradě, aby se vědělo, že mobiliář je ze Stromovky,” vysvětlila architekta. Piknikové místo, které se nachází v prostoru mezi železniční tratí a řekou, je od pátku přístupné komukoliv a není třeba si jej dopředu zamlouvat. Kdo dřív přijde, ten může grilovat.

Recepty, které zabodují na každé grilovací party

Zdraví

Investorem je pražský magistrát, který by do budoucna ve Stromovce rád vytvořil podobných míst víc.

Reklama

Výběr článků

Načítám