Hlavní obsah

Paulu Newmanovi vzplanulo na okruhu auto

ČTK, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

I ve svých devětasedmdesáti letech se legenda americké kinematografie Paul Newman pyšní bleskurychlými reakcemi. Dokázal to při sobotních testovacích jízdách svého nového sportovního vozu na závodním okruhu ve floridském Daytona Beach.

Foto: Hana Knížková

Ilustrační foto prodejny ZEMAN maso-uzeniny

Článek

Při tréninku na populární vytrvalostní závod Rolex 24, který se na daytonské dráze uskuteční příští měsíc, dostal Newton smyk. Když se pokusil auto znovu nastartovat, z motoru vyšlehly plameny.

Herec však nepropadl panice, dokázal s hořícím vozem zajet na okraj trati a teprve pak jej opustil.

"Nevím, co se stalo. Prostě to chytlo. Mně se nic nestalo, jsem v naprostém pořádku," informoval přihlížející a přivolaný lékař to potvrdil. Navzdory nebezpečné nehodě chce Paul Newman v tréninku pokračovat a účastnit se chystaného závodu.

Vášeň pro "rychlá kola" v sobě objevil v roce 1968 při natáčení snímku Vítězství a od té doby se závodění věnuje.

V roce 1979 obsadil se svým spolujezdcem druhé místě ve čtyřiadvacetihodinovém závodu ve francouzském Le Mans, o tři roky později vyhrál svůj první profesionální závod v Braidernu, na nejrychlejší trati seriálu TransAm. Jako sedmdesátiletý zvítězil roku 1995 ve třídě GTS při soutěžních jízdách v Daytona Beach a v následujících letech měl čtyřikrát lví podíl na vítězství svého týmu na tomto okruhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám