Hlavní obsah

Pařížská pláž u Seiny opět slaví úspěch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Mnozí Pařížané a návštěvníci francouzské metropole si dnes přivstali, přestože se to někomu může v neděli zdát stěží pochopitelné. Chtěli být totiž co nejdříve na nábřeží Seiny, které se již druhý rok po sobě na měsíc proměnilo v iluzi přímořského letoviska.

Foto: Leona Roháčková

Ussurijský tygr patří k největším kočkovitým šelmám na světě

Článek

Sotva půl hodiny poté, co se pravé spodní nábřeží ozdobené palmami v 08:00 otevřelo veřejnosti, byla už polovina lehátek plná. Kdo přišel v poledne, hledal místo s obtížemi. 

Velký úspěch slaví jedna z mnoha novinek druhého ročníku akce Paříž-pláž - houpací lehátka. Někteří návštěvníci pláže se v nich s výhledem na slavné pařížské památky pohupují třeba i se svými psy.

I když rozpočet akce činí stejně jako loni 1,5 miliónu eur, pláž přesahující tři kilometry je letos na atrakce mnohem bohatší. Je na ní i třikrát více písku než loni, tedy celkem 3000 tun. Promenáda začínající u muzea Louvre a končící za pařížskou radnicí obsahuje mimo jiné několik míst se zábavou pro děti, knihovnu s publikacemi v několika jazycích, občerstvovací stánky či jeviště na hladině řeky.

Okolí pláží nabízí bohaté sportovní vyžití

Program koncertů ale musel být zredukován kvůli stávce sezonních umělců. Koupání v Seině je i letos z bezpečnostních důvodů zakázáno, na pláži je však několik míst, kde lze zchladit rozpálené tělo. Kromě různých fontánek je zde i rozprašovač mlhy, pod kterým se mohou osvěžit i projíždějící cyklisté či lidé na kolečkových bruslích. Na pláži je i vodní labyrint. Komu se nechce jen tak lenošit, má možnost si vybrat z několika sportů.

Pod Louvrem se provozuje taoistické cvičení tai-chi, na druhém konci pláže je zase možné si zahrát typickou francouzskou hru pétanque. Největší sportoviště je před pařížskou radnicí. Kromě hřišť pro plážový volejbal a badminton zde vyrostl i atletický ministadion, na němž si děti pod vedením instruktorů mohou vyzkoušet několik disciplín královny sportu.

Pláže mají i Brusel, Berlín a Budapešť

Sportoviště je předzvěstí atletického mistrovství světa, které Paříž hostí na konci srpna. Úspěch pařížské pláže, kterou obyvatelům a návštěvníkům metropole nabídl v létě na nábřeží místo aut starosta Bertrand Delanoë, loni překvapil i samotné organizátory. Za měsíc provozu na ni přišlo na 2,3 miliónu lidí. Nápadem pařížské radnice se letos inspirovaly i další evropské metropole, a tak lze pláž najít například v Bruselu, Berlíně či Budapešti.

Francouzský sociolog Jean Viard vysvětluje úspěch iluze letoviska uprostřed velkoměsta tím, že řada lidí si zvykla ve městě relaxovat. "Když už jednou máme pařížskou pláž, proč třeba v zimě nezřídit pařížskou sjezdovku s umělým sněhem na některé z ulic na Montmartru," nadhodil sociolog v rozhovoru pro deník Libération. Kluziště, které již několik zim funguje před pařížskou radnicí, by podle něj mohlo být dobrou inspirací pro další, na první pohled trošku bláznivou aktivitu...

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám