Hlavní obsah

Na nábřeží Dunaje v Budapešti bude francouzská riviéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Pláž s palmami vyroste od 6. do 20. srpna na části nábřeží Dunaje v Budapešti. Povolení k realizaci této nové atrakce maďarské metropole vydal dnes příslušný výbor městské rady. Organizátoři akce se netají tím, že vzorem jim byla Paříž, kde se podobná akce s velkým úspěchem konala loni.

Článek

Obě metropole budou letos i do jisté míry spolupracovat. "Budapešťská pláž bude mít trochu francouzský nádech, zatímco letošní pařížská akce zase maďarský," řekla novinářům ředitelka společnosti Atmosphere Beatrix Bérová, která plán vypracovala.

Písečná pláž vznikne na levém břehu Dunaje v městské části Újpest severně od centra. Organizátorům akce se již přihlásily kavárny i restaurace, které by chtěly zřídit své provozovny i na pláži. Plánují se také desítky kulturních, sportovních a společenských akcí.

Myšlenka vytvořit pláž na nábřeží v Budapešti se však nesetkala s jednoznačně kladným přijetím odpovědných činitelů. Odpůrci projektu argumentují především tím, že uzavření části nábřeží na dva týdny by mohlo způsobit dopravní potíže. Připomínají, že podzemní doprava v Paříži je daleko rozsáhlejší než v Budapešti, a vybudovat pláž v metropoli na Seině bylo proto snazší.

Zastánci myšlenky zase argumentují tím, že nová atrakce by mohla přitáhnout do Budapešti tisíce zahraničních turistů. Většina Budapešťanů prý vybudování pláže podporuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám