Hlavní obsah

Pacientka během operace mozku hrála na housle, aby nepřišla o motoriku rukou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Neobvyklou operaci mozku provedli na konci lékaři ledna v londýnské nemocnici King’s College. K chirurgickému zákroku, při kterém odstraňovali nádor, jim totiž sama pacientka hrála na housle. Lékaři díky tomu věděli, že nezasáhli oblast mozku, která ovládá koordinaci a motoriku rukou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lékaři odstraňovali pacientce nádor z mozku, ona přitom hrála na housleVideo: Reuters

 
Článek

Třiapadesátileté Dagmar Turnerové zjistili doktoři před sedmi operaci nádor v pravém čelním laloku. Ten se nachází blízko oblasti, která řídí pohyb rukou.

A protože pacientka už přes čtyřicet let hraje na housle a tuto schopnost nechtěla ztratit, přišel neurochirurg Keyoumars Ashkan s nápadem, aby hrála i v průběhu operace.

Při zákroku tak na operačním sále zněly skladby od Gustava Mahlera, George Gershwina nebo španělského zpěváka Julia Iglesiase. „Poprvé v životě jsem zažil, aby pacientka během operace hrála na hudební nástroj,“ uvedl Ashkan.

Lékaři operovali hudebníkovi mozek, ten jim k tomu hrál na kytaru

Koktejl

Operace se nakonec zdařila, lékaři ženě odstranili devadesát procent nádoru, včetně agresivních oblastí, aniž by poškodili motoriku rukou.

Ačkoli se jedná o výjimečnou situaci, není to první případ, kdy pacienti v průběhu operace hráli na hudební nástroj. Před dvěma lety hrál při operaci mozku na kytaru jihoafrický jazzový hudebník Musa Manzini. Také u něj chtěli lékaři zabránit poškození mozkových oblastí zapojených při hraní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám