Hlavní obsah

Pachatel přepadení nejsevernější banky světa neuspěl neměl kam utéct

Banka v nejsevernějším městě světa na norském souostroví Špicberky se v pátek stala terčem ozbrojeného přepadení. Pachatel byl ale rychle zadržen. Jak uvedla norská média, pokus o bankovní loupež byl od počátku odsouzen k nezdaru. Ve dvoutisícovém Longyearbyenu se prakticky všichni lidé znají a v podstatě jediný způsob, jak se dostat z ostrova, je let z místního letiště.

Foto: Profimedia.cz

Longyearbyen v zimě (ilustrační foto).

Článek

Podle norských médií šlo o první loupežné přepadení banky na arktickém souostroví Špicberky v dějinách. Není se čemu divit, z prakticky pustého ostrova se kromě letiště není jak dostat, souostroví leží zhruba 1000 kilometrů od severního pólu a 600 kilometrů od norské pevniny.

„Banka byla přepadena kolem 10:40 místního času,“ řekl agentuře AFP mluvčí místního guvernéra Terje Carlsen. V té době byli v bance přítomni pouze tři lidé – všechno její zaměstnanci. K dopadení došlo o pouhých třicet minut později.

„Muž s palnou zbraní se zmocnil jistého peněžního obnosu, byl ale velmi rychle zatčen,“ dodal. Bližší podrobnosti o identitě podezřelého odmítly prozatím úřady sdělit. Uvedli pouze, že se nejednalo o starousedlíka.

Incident vyvolal okamžitě pobavené reakce na sociálních sítích. „Pravděpodobně zapomněl připravit si plán útěku,“ podotkl jeden z diskutérů. „Absolutně všechno je na tom špatně. Mluvíme o ostrově, který má tak 8 kilometrů silnic a nikam z něj nemůžete,“ podotkla na svém facebookovém účtu obyvatelka ostrova Eva Grøndalová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám