Hlavní obsah

Ostravská sloní hvězda Rashmi oslaví druhé narozeniny

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Ostravská zoologická zahrada chystá na tento víkend bujaré oslavy své zvířecí celebrity. První odchované slůně v historii českých i slovenských zahrad, samička Rashmi, se totiž v pátek 12. dubna dožije dvou let.

Foto: archiv Zoo Ostrava

Rashmi se má čile k světu. V pátek 12. dubna již oslaví druhé narozeniny.

Článek

„Oslavy narozenin Rashmi se v zoo uskuteční v sobotu 13. dubna. Připravili jsme mimořádné komentované krmení slonů, při kterém naše sloní oslavenkyně dostane narozeninový dort. Vše vypukne v půl třetí,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Kalousková.

Svým ošetřovatelům dělá Rashmi velkou radost. Už se totiž naučila zvedat přední nohy a pokládat je na stoličku. Odkoukala to od své mámy, slonice Johti. Ošetřovatelé jí tak mohou dělat pedikúru, která je pro slony velmi důležitá.

Začala se také chovat jako kontaktní slonice. „Cvičení se slony je důležitou součástí denního režimu. Posiluje se jím také vztah mezi zvířetem a člověkem,“ upozornila mluvčí zoo.

Z Rashmi zřejmě vyroste velká slonice

„Rashmi je stále hodně hravá a vůbec není tvrdohlavá. Moc ráda se učí nové věci, samozřejmě s pamlsky, které od nás dostává,“ rozpovídal se před nedávnem o své malé 1063kilové sloní svěřenkyni jeden z jejích ošetřovatelů Dan Zvolánek. Dodal, že ji velmi baví lezení po vyvýšených místech ve venkovním výběhu a válení se v písku.

Foto: archiv Zoo Ostrava

Na Rashmi čeká narozeninová oslava.

„Nejraději prolézá různě poskládanými kládami. Nejdůležitější je, že si za první dva roky zvykla na ostatní slony i na své ošetřovatele a umí s nimi komunikovat. Už také ví, že ošetřovatelé jsou dominantní a že by je měla poslouchat,“ zavzpomínal Zvolánek, který se o ostravský sloninec stará od roku 2004. Podle ošetřovatelů vyrůstá z Rashmi spíše větší slon. Myslí si to nejen kvůli její vyšší současné váze, ale také proto, že její matka je typem velká slonice. Měří 2,7 metru a váží 3,5 tuny.

Zoo se chystá na další sloní porod

Ostravská zoo doufá, že jejich sloní holka již překonala nejkritičtější období v odchovu. Pracovníci se postupně připravují i na další sloní porod. Ten by měl přijít příští rok na jaře. Slonice Vishesh, která je sestrou Rashmi, očekává svého druhého potomka. První slůně se jí narodilo zároveň s Rashmi. Avšak sloní kluk po měsíci bohužel uhynul na selhání oběhového systému a celkovou sepsi.

Reklama

Výběr článků

Načítám