Hlavní obsah

Osiřelého mláděte gorily se ujala náhradní matka

Devítiměsíční samičku gorily Zahru ze zoo v americkém Milwaukee v dubnu potkala smutná událost, neboť rázem přišla o oba rodiče. Mládě však bylo v nedávné době převezeno do zoo v Columbusu, kde se jí ujala náhradní gorilí matka. A zatím se zdá, že si zvířata rozumí, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Zahra na snímku se svou matkou Naku, která v dubnu zemřela.

Článek

Rodiče Zahry, sedmnáctiletá Naku a jednatřicetiletý Cassius, se nakazili gastrointestinální infekcí, jejímž následkům oba podlehli. Nákazu s největší pravděpodobností způsobila bakterie, která se dostala do vody v jejich výběhu.

Z jejich malé dcery Zahry se tak rázem stal sirotek, o kterého dennodenně pečovali tamní ošetřovatelé. Zástupci z organizace Gorilla Species Survival Plan však usilovali o její integraci do nové sociální skupiny a našli vhodnou zoo s několika potenciálními náhradními matkami.

Úspěšný byl hned první pokus

Zahra tak putovala do více než 700 kilometrů vzdáleného Columbusu, kde byla představena jednačtyřicetileté gorile jménem Toni. Ta má s pečováním osiřelých mláďat bohaté zkušenosti, neboť již v minulosti vychovala mládě, kterého se zřekla vlastní matka v zoo v Oklahomě.

A úspěch na sebe nenechal dlouho čekat. Už první týden, co jsou spolu, totiž napovídá, že si budou rozumět.

Foto: Profimedia.cz

Zahra osiřela, nyní se však zdá, že se jí ujme náhradní matka.

„Zahra do naší zoo dorazila před dvěma týdny. Nějakou dobu jsme ji drželi o samotě, abychom se ujistili, že je zdravotně zcela v pořádku. Tento týden jsme ji dali dohromady s Toni, se kterou se pomalu seznamuje a až budou obě připravené, přidají se ke zbytku tlupy,“ vysvětlil veterinář z columbijské zoo Randy Junge.

„Je to nesmírně uspokojující, když se taková spojení podaří. Pro Zahru je to ta nejlepší možnost,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám