Hlavní obsah

Ošetřovatelé se chovají jako gorily. Mláděti tak nahrazují matku

Novinky, zkr
Cincinnati

Dvouměsíční gorila Gladys se má čile k světu, a to i přesto, že ji její matka hned po narození odvrhla. Velkou zásluhu na tom mají ošetřovatelé ze zoologické a botanické zahrady v americkém Cincinnati, kteří se o ni starají. Aby si mládě osvojilo správné návyky, pečovatelé se snaží chovat a vypadat jako její gorilí máma, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ošetřovatelé nosí kožešinové vesty a chodí po čtyřech, gorilímu mláděti suplují mámuVideo: Reuters

 
Článek

Mládě se narodilo 29. ledna v Zoo Gladys Porterové v texaském Brownsvillu. Poté, co ho jeho gorilí matka odvrhla, byla malá gorila převezena do Cincinnatti, kde mají s odchovem primátů velké zkušenosti.

O malou Gladys se nyní stará deset lidí. Náhradní „matky“, mezi kterými jsou ale i muži, se pokoušejí věrně napodobovat gorilí zvyky. Nosí kožešinové vesty, vydávají zvuky jako primáti, chodí po čtyřech a čtyřkilové mládě vozí na zádech.

Lidská péče Gladys svědčí. Už se sama pohybuje na všech čtyřech a začala jíst například brambory nebo mrkev. Ošetřovatelé se o ni budou starat až do té doby, než se role náhradní matky ujme některá z gorilích samic v zoo. To může ale trvat ještě několik měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám