Hlavní obsah

Opustila práci a žije z toho, co najde v koších. Vydělává nadprůměrně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvaatřicetiletá Texasanka Tiffany She’reeová se až do roku 2020 živila jako servírka. Loni v létě ale zjistila, že si svým koníčkem dokáže vydělat mnohem víc. Teď ji dumpster diving, neboli vybírání popelnic a odpadkových košů, velmi slušně živí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vybírání odpadkových košů a popelnic je činnost, kterou někteří začali provozovat od okamžiku, kdy popelnice a kontejnery vznikly. Pro řadu chudých lidí je to často jediný způsob, jak si zajistit základní potřeby.

V dnešní době ale tzv. dumpster diving (doslova lze přeložit jako noření se do koše) provozují i lidé, kteří prostě jen odmítají konzumní způsob života. Snaží se chovat ekologicky i ekonomicky a mimo jiné upozorňují na to, že v dnešní společnosti vyhazujeme i věci nebo potraviny, kterým vůbec nic není.

Foto: Profimedia.cz

Tiffany She'reeová

Jedno z anglických přísloví praví, že co je pro jiného odpad, pro druhého může být poklad. Beze zbytku se tím řídí Tiffany She’reeová.

Poprvé se do dumpster divingu pustila v roce 2017. „Nikdy před tím jsem o tom neslyšela, pak jsem ale viděla na youtube několik dívek, které to provozují,“ uvedla Tiffany. „Když jsem viděla, co všechno dokážou najít, věděla jsem, že to musím zkusit taky,“ dodala.

Jídlo z popelnic? Proč ne

Styl

Hned první kontejner, který zkusila, v sobě ukrýval nerozbalené sady make-upu a přípravky na kůži v celkové hodnotě 1200 dolarů (zhruba 26 tisíc korun).

První kontejner obsahoval malý „poklad”

Od té doby se Tiffany na lov po kontejnerech vydává i se svým manželem. Nalezené poklady pak většinou rozprodávají na bleším trhu, který pravidelně pořádají před svým domem. Svou snahu Tiffany dokumentuje i na sociální síti TikTok, kde má už přes dva miliony sledujících.

Vybírání popelnic je krádež, rozhodl soud v Německu

Evropa

Loni v létě si mohla dovolit opustit práci servírky v kantýně. Díky dumpster divingu si totiž nyní vydělá kolem 1000 dolarů týdně (zhruba 21 500 korun). Pro srovnání: průměrný týdenní plat v Texasu se pohybuje okolo 650 dolarů týdně (zhruba 14 tisíc korun).

Dumpster diving je v mnoha zemích včetně České republiky na hranici zákona. Věci vyhozené v kontejneru či popelnici totiž patří majiteli popelnice či kontejneru. Právně se tedy může jednat o přetupek nebo dokonce trestný čin, přičemž je posuzována způsobená škoda či trestní minulost dotyčného, který se vybírání košů dopustil.

V USA je však dumpster diving legální. Tiffany Shee’rová je ráda, že ji koníček nejen živí, ale že dělá i něco málo pro planetu. „Jsem šťastná, že zachraňuju věci, které by jinak skončily na skládce,“ uzavřela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám