Hlavní obsah

Opice guerézy rodí jak na běžícím páse. V pražské zoo přišlo na svět 43. mládě

Praha

Opice guerézy pláštíkové mají v pražské zoologické zahradě nový přírůstek. Šestidenní bílé mládě se rozkoukává ve skupině a od své matky se zatím nehne na krok. Samice Lucie, která už porodila dvanáct potomků, se o své nejnovější mládě vzorně stará. Celkem se v chovu pražské zoo narodilo 43 gueréz pláštíkových.

Opice guerézy rodí jak na běžícím páse. V pražské zoo přišlo na svět 43. bílé mláděVideo: Novinky

 
Článek

Nový přírůstek skupiny gueréz pláštíkových se narodil v sobotu dopoledne a podle chovatelů se mu zatím daří dobře.

Pražská skupina se tak nyní rozrostla na pět členů. Podle chovatelů má mládě dobrý sací i úchopový reflex a pravidelně pije mateřské mléko.

„Samice Lucie je velice zkušená matka. Je to pro ni dvanácté mládě, tudíž se o něj stará naprosto perfektně. Porod jsme neviděli, ale vše nasvědčuje tomu, že proběhl absolutně bez problému,” řekla Novinkám chovatelka primátů Lucie Holatová s tím, že ještě neznají pohlaví mláděte.

Pětidenní mládě tak zatím zůstává bez jména.

Foto: Novinky

Sněhobílé mládě guerézy pláštíkové se narodilo v sobotu odpoledne.

„Otcem je samec Katanga, který na doporučení koordinátora odjel do jiné zoologické zahrady. Už se nevrátí, ale určitě nám přibude v budoucnu jiný samec,” dodala chovatelka.

Nový přírůstek návštěvníci velmi snadno rozpoznají podle růžového obličeje a bílé srsti, která by se mu po měsíci již měla začít zbarvovat do šeda.

Černobílé zbarvení, které je charakteristické pro dospělé jedince, získá mládě ve třech měsících věku. V jednom roce by pak již mělo mít plně vyvinutý plášť delších chlupů na plecích a hřbetě.

Slůňata v pražské zoo se poprala o vánoční stromky

Koktejl

Mládě nosí Lucie na hrudi, později ho ale začne vozit na hřbetě. Podle chovatelky Holátové si mládě již půjčují i další členové skupiny, ale vždy jen v bezprostřední blízkosti matky.

„Půjčují si ho ostatní mláďata, zejména nejstarší sestra Magali. Sami se tak učí o mláďata pečovat,” uvedla Holatová.

Občas to ale vypadá dost drsně, protože se o mládě přetahují. Nakonec jim ho Lucie vždy na chvíli přenechá, ale když si mládě zavolá, tak si ho vždy vezme zpátky,” vysvětlila.

Foto: Novinky

O nové mládě se guerézy často přetahují.

Posledního potomka dosud přivedla Lucie na svět v roce 2020, v únoru tak budou nejmladšímu sourozenci dva roky. Magali, nejstarší potomek, se narodila v roce 2009.

Guerézy pláštíkové

Guerézy pláštíkové jsou stromové opice, které jsou rozšířené především v rovníkové Africe. Jejich dlouhý ocas jim slouží jako kormidlo při přeskakování na dlouhé vzdálenosti.

„Obývají území od východní přes střední až po západní Afriku. Guerézy pláštíkové dorůstají váhy zhruba mezi pěti až 14 kilogramy v závislosti na pohlaví,” zmínil kurátor chovu primátů v pražské zoo Jan Mengr.

Foto: Monika Dolejšová, Zoo Praha

Samice Lucie v pražské zoo porodila už 12 mláďat.

V přírodě se živí především listy, které okusují z větviček. Aby guerézy dokázaly strávit tuhou a málo výživnou potravu, mají trojdílný žaludek.

RozšířeníAfrika
Biotophory, tropický les, listnatý a smíšený les
Potravačásti rostlin (hlavně listy, příležitostně též plody)
Rozměrydélka těla 45–70 cm, délka ocasu 52–90 cm, hmotnost 5,4–14,5 kg
Rozmnožováníbřezost 6 měsíců, počet mláďat 1

Zoo Praha chová guerézy pláštíkové od roku 1969, jejich první úspěšný odchov se zde podařil o čtyři roky později. Od té doby se v zoo narodilo už 43 mláďat tohoto druhu.

V pražské zoo uhynulo mládě ježury. Bylo první, které se zde vylíhlo

Koktejl

Samici Lucii s mládětem mohou návštěvníci pozorovat v dolní části areálu v expozičním celku Vodní svět a opičí ostrovy, kde se zatím guerézy, vzhledem k nízkým teplotám, zdržují ve vnitřní části své expozice.

Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Mládě guerézy pláštíkové je již 43. narozeným jedincem tohoto druhu v Zoo Praha a 12. potomkem samice Lucie.

Reklama

Výběr článků

Načítám