Hlavní obsah

Olomoucká zoo se chlubí přírůstky oryxů

Právo, mhr, VH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

V jednu velkou porodnici se proměnilo v zimních měsících v Zoologické zahradě na Svatém Kopečku u Olomouce zimoviště oryxů jihoafrických. Mláďat této pouštní antilopy se tu již narodilo šest. Jedno z nich v pátek chovatelé před zraky novinářů vážili, další pak krmili vitaminy.

BEZ KOMENTÁŘE: Mládě oryxe jihoafrickéhoVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Mláďata již brzy spatří poprvé přírodu. Na jaře budou spolu s dospělými jedinci vypouštěna do volného výběhu. „Vypouštění oryxů je závislé na počasí. Většinou k němu dochází v květnu, od října pobývají v zimovišti,“ uvedla zooložka Libuše Veselá.

S tím podle ní souvisí i březost samic, která trvá něco málo přes osm měsíců, a následné datum porodů. „Čím dříve můžeme oryxe vypustit ze zimoviště, tím dříve samice venku zabřeznou, a tím dříve se na zimovišti rodí mláďata,“ poznamenala zooložka.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

Oryxům jihoafrickým se v olomoucké zoo daří. Zatím jsou v zimovišti, na jaře je čeká vypuštění do výběhu.

Olomoucká zoo patří k nejúspěšnějším chovatelům této pouštní antilopy v Evropě. Od roku 1973, kdy tu byl zahájen jejich chov, se zde již narodilo 327 mláďat. V roce 1975 získala zoo i zvířata z odchytu v Namibii.

Olomoucká zoo má novou chloubu: mláďata krokodýla

Koktejl

Tento poddruh africké pouštní antilopy zdobí jedinečná černobílá kresba, stejně jako typický úhoří pruh na zádech. Jejich vzhled pak umocňují dlouhé rohy.

Ve volné přírodě jejich skupiny čítají přibližně patnáct členů. „Někdy se však stáda při dlouhých cestách za vodou a potravou setkají a dále pokračují v počtu až 200 jedinců,“ konstatovala mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Foto: Vlasta Hradilová, Právo

V zimě již přišlo na svět v olomoucké zoo šest mláďat oryxů jihoafrických.

Reklama

Související články

Chomutovský zoopark slaví pichlavý úspěch

Třetí rok za sebou přivedl dikobrazí pár v chomutovském zooparku na svět potomky. Návštěvníci ale uvidí ježatou rodinku ve výběhu až za pár týdnů, zatím si...

Děčínské zoo se povedl odchov roku

Chápan středoamerický mexický je kriticky ohrožený primát, jenž se v zajetí chová jen velmi vzácně. Když se tak děčínské zoo povedlo začátkem listopadu...

Výběr článků

Načítám