Hlavní obsah

Odvážlivec sjel z osmdesátimetrového stožáru po ocelovém laně

Novinky, tcs

Švéd známý pod přezdívkou „Freesolo“ rád šplhá na budovy, stožáry a všechno, co je v dostatečně velké výšce. Občas se mu ale nechce lézt dolů, a tak zvolí poněkud rychlejší způsob. Jako v případě, kdy se spustil z osmdesátimetrového stožáru jen v upravených rukavicích a bez jištění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dobrodruh sjel po laně z 80metrového stožáruVideo: Caters News, AP

 
Článek

Výrazem „free solo“ se označuje lezení bez jistících pomůcek a adrenalinoví nadšenci ho vyhledávají, protože se tak prý musí spoléhat opravdu pouze na své schopnosti. Podobně to má i dvaačtyřicetiletý Švéd z Karlskrony v jižním Švédsku.

Zdolat osmdesátimetrovou výšku pro něj nebyl sebemenší problém. Cestu dolů si pak Freesolo zkrátil po ocelovém laně. Vybaven byl pouze speciálně upravenými rukavicemi, aby si nespálil ruce.

Vášeň má odvážlivec v krvi. „S lezením jsem začal ve třinácti letech, kdy jsem vylezl na 135 metrů vysoký stožár v mém rodném městě,“ svěřil se muž agentuře Caters TV. „Na lezení nejvíc miluju ten pocit klidu a vnitřní harmonie,“ dodal muž.

Strach při lezení prý nezažívá. „Ale určitě bych se bál, kdybych narazil na dva obří pavouky,“ dodal se smíchem muž s železnými nervy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám