Hlavní obsah

Od čtyř let jedl jenom kuře a hranolky, po 17 letech ochutnal i něco jiného

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáct let nejedl Ryan Howarth z anglického města Andover téměř nic jiného než kuřecí nugety a hranolky. Nebyl to však jen jeho rozmar, Ryan trpěl zvláštním typem poruchy přijímání potravy. Poté, co se podrobil terapii, konečně poznává radost i z jiných jídel.

Článek

Jedenadvacetiletý mladík jedl od svých čtyř let téměř výhradně kuřecí nugety a hranolky. „Když mě někdo požádal, abych si dal něco jiného, reagoval jsem stejně, jako lidé reagují, když musí sníst něco exotického, například hmyz,“ uvedl Ryan pro Daily Mail, který o jeho příběhu informoval.

Velice jednotvárný jídelníček znepokojoval jeho rodinu, a tak se Ryan rozhodl začít docházet na terapii. Nešlo totiž pouze o jeho lenost nebo výstřednost, Ryan trpěl selektivní poruchou přijímání potravy, někdy také označovanou zkratkou ARFID (Avoidant/restrictive fod intake disorder).

Jedná se o poruchu, při které postižený preferuje jenom určitý typ jídla. Škála toho, co lidé trpící touto poruchou upřednostňují, je široká. Někteří jedí jídlo na základě výběru barvy, někteří musí jíst velmi horké nebo velmi studené pokrmy. Úzká skupina lidí pak konzumuje pouze jeden jediný typ jídla.

Protože byla porucha popsána teprve nedávno, není jisté, co přesně ji způsobuje. Velice často je však dávána do souvislosti s autismem či úzkostnými poruchami.

Mám syna zpátky, raduje se matka

Symptomy poruchy mohou časem odeznít, většině ale pomáhá terapie. Ryan na ni začal docházet před měsícem. Pomyšlení na jiné jídlo už mu nedělá problémy. Po letech tak znovu ochutnal zeleninu nebo ovoce. „Je to úžasné. Užívám si jídlo, o kterém bych si nikdy nemyslel, že mi bude chutnat,“ svěřil se Ryan.

To, že si nyní může dopřát pestrý jídelníček, se rovněž projevilo na jeho energii a náladě. Předtím byl často unavený a příliš nekomunikoval. Teď se chová přesně opačně. „Je to úžasné. Mám syna zpátky,“ řekla jeho matka Christine.

Ryan sám se nyní už nemůže dočkat, jaká jídla ještě v budoucnu ochutná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám