Hlavní obsah

Ochutnali jsme vodku 50krát pálivější než tabasco. Takhle to dopadlo

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníci vodky a pálivých pokrmů pozor. Destilérka s příznačným názvem The 'Hot Enough' Vodka Co. přišla 1. října na trh s nejpálivější vodkou na světě. Před pár lety tito britští nadšenci vydali vodku o pálivosti 100 000 SHU (Scoville Heat Unit) na Scovilleho stupnici pálivosti. Nyní je vše ještě 2,5krát horší. Nová vodka má 250 000 SHU a prodává se s důrazným varováním.

Degustace nejpálivější vodky na světě bolela všechny zúčastněnéVideo: Novinky

 
Článek

Není pálivé jako pálivé. Vnímání pálivosti běžných lidí, pro které představují feferonky vrchol toho, co jsou schopni pozřít (ty silné maďarské mají asi 4000 SHU), totiž vůbec nestačí na to, co se ukrývá v lahvi s hnědě zabarvenou tekutinou. Křišťálově čistou vodku totiž ve velké nádobě doplnilo 18 kilogramů chilli papriček Naga Jolokia, které dosahují v ideálních podmínkách pálivosti přes jeden milión SHU. Ještě před několika lety šlo o nejpálivější papričky na světě. A ty se marinovaly ve vodce několik týdnů, než získala slámové až karamelové zabarvení.

A co že vlastně vyjadřuje Scovilleho jednotka? Je to jednoduché. Pálivou látkou v chilli je kapsaicin. A když se o nějaké omáčce řekne, že má 10 000 SHU, tak by bylo třeba smíchat jednu kapku této omáčky s 10 000 kapkami čisté vody, aby v této směsi již nebylo možné kapsaicin detekovat. Jinak řečeno, pokud vezmeme jednoho panáka této vodky (0,05l), tak bychom jej museli smíchat s 12 500 litry vody, aby ve směsi nebyl kapsaicin k nalezení. Jeden panák tedy dokáže zneutralizovat teprve až malá cisterna vody.

Foto: Petr Horník, Právo

Naga Chilli Vodka se vyrábí ve Velké Británii, nadšenci si ji mohou nechat poslat poštou.

Odhodlat se k ochutnání této vodky není nic lehkého. Vezmete-li navíc v potaz, že producenti tohoto nápoje po celou dobu jeho výroby používali gumové rukavice a plynové masky, respekt je rázem ještě o něco vyšší. Jak hodnotí tento nápoj milovníci pálivého - provozovatelé pražské thajské restaurace Farrango, ale i úplný laik z nitra naší redakce, zjistíte v našem videu.

Má vůbec tato vodka možnost nějakého praktického použití? Sama o sobě asi ne. Trýznit s ní přátele byste neměli, producenti před tím navíc i důrazně varují. Slabší povahy by z tohoto zážitku totiž mohli mít šok. Nicméně do takové Bloody Mary by se pár kapek pro vyšší pikantnost mohlo opravdu hodit. A pokud někdo ve vašem okolí neustále mluví o tom, jak miluje pálivé, máte skvělou příležitost mu dokázat, že si otvírá pusu až přespříliš. Láhev o objemu 0,5 litru stojí 32 liber, tedy asi 990 korun.

Scovilleho stupnice pálivosti (v SHU, tedy Scoville Heat Units)
krystalický kapsaicin16 000 000 SHU
paprička Trinidad Moruga Scorpionaž 2 000 000 SHU
papričky Naga Jolokia, Infinity Chilli či Naga Viper850 000 až 1 450 000 SHU
paprička Habanero100 000 až 350 000 SHU
Naga Chilli Vodka250 000 SHU
paprička Piri-piri50 000 až 100 000 SHU
maďarské feferonky či papričky Jalapeño4000 - 6500 SHU
Tabasco2500 - 5000 SHU
sladká paprika0 SHU
Pozn.: Pálivost je vždy přibližná, záleží na tom, v jakých podmínkách byla paprička pěstována a v jakém stupni zralosti byla utržena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám