Hlavní obsah

Obří růžový slimák se plazí po vyprahlé Austrálii požárům navzdory

Novinky, pal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědci se obávali, že druh obřích růžových slimáků s latinským názvem Triboniophorus aff. graeffei, který byl teprve v roce 2013 objeven na alpských svazích Mount Kaputar v Novém Jižním Walesu, vyhynul. Po nedávných deštích se však ukázalo, že tohoto tvora nějaké požáry nerozhází.

Foto: Profimedia.cz

Růžového slimáka z Mount Kaputar pokládali vědci za vyhynulého

Článek

Správci Národního parku v Novém Jižním Walesu nalezli po dešti přes 60 růžových slimáků z Mount Kaputar. Přitom druh považovali za vyhynulý, když nedávné požáry zcela zničily jeho přirozené alpinské prostředí.

„Možná nejsou tak roztomilí jako koalové nebo klokani, ale i tyto druhy hrají důležitou roli v ekosystému,“ napsali správci parku na svém facebookovém účtu.

Požáry zpustošily více než 80 procent jedinečných ekosystémů

Plži z Mount Kaputar měří okolo 20 centimetrů a začali být poprvé sledováni od roku 2013, kdy se zjistilo, že se jedná o endemitní druh žijící pouze na svazích zmíněné neaktivní sopky.

Právě erupce Mount Kaputar pro ně před 17 miliony let vytvořila podmínky, ve kterých se jim začalo dařit, tedy alpský les s vlhkým prostředím a nižší teplotou, nežli je na okolní vyprahlé pláni.

Ptakopysk se kvůli suchu stává v Austrálii ohroženým druhem, varují vědci

Věda a školy

V noci slimáci vylézají do stromů, kde se živí plísněmi a mechy. Jejich jasně růžová barva se může zdát jako jednoznačné lákadlo pro predátory, ale podle vědců jim naopak pomáhá schovat se mezi opadanými eukalyptovými listy, které jsou červené.

Národní park Mount Kaputar je domovem pro více než 20 endemických druhů. Celou oblast ale stejně jako velkou část Nového Jižního Walesu zasáhly ničivé požáry.

Úřady předpokládají, že na celém území Austrálie zahynula nebo přišla o útočiště až miliarda zvířat (včetně dobytka a domácích mazlíčků), jejichž přirozené prostředí a potravu strávily plameny. Požáry zpustošily více než 80 procent jedinečných ekosystémů, v nichž se vyskytuje nejméně 49 ohrožených živočichů a rostlin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám