Hlavní obsah

OBRAZEM: Hodinky českých prezidentů mají nadčasový design

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové Město nad Metují

Český prezident Václav Klaus i magnát Zdeněk Bakala se pyšní stejnou značkou náramkových hodinek, a to Prim Manufacture 1949. Tradiční česká hodinářská továrna z Nového Města nad Metují letos v listopadu oslaví šedesáté výročí nepřerušené výroby.

Článek

České mechanické hodinky Prim Manufacture 1949 kupují či jako reprezentativní dárek dostávají významné osobnosti, počínaje prezidenty přes podnikatele až po investory a sběratele.

Například Václav Klaus za primky z Nového Městě nad Metují zaplatil tři sta tisíc korun. Jedná se o tradiční model Spartak podle originální dokumentace. Zákazníky  jsou kromě prezidenta Klause magnát Bakala, brankář Čech nebo vojáci z Tygří letky či vysokoškolští profesoři.

Hodinky dotvářejí osobnost a úspěch

Vojáci si nechali upravit vteřinovou ručičku podle loga své jednotky. Dělají se zde rovněž speciální série pro motorkáře. Hodinky pro ně mají masivnější pouzdro a delší řemínky. Primky z Nového Města nad Metují získali prezident Sarkozy, španělský královský pár i německá kancléřka Angela Merkelová.

Za šest desítek let existence vyrobili hodináři v Novém Městě nad Metují více než šestnáct miliónů náramkových hodinek. Představují kvalitní materiály a nadčasový retro design především 50.–60. let.

Zákazník si může své hodinky dotvořit podle svého vkusu a nechat si zde vyrobit jeden kus, ale třeba i sérii několika desítek až stovek hodinek.

Lahůdka nejen pro sběratele

„Pro milovníky precizních mechanických hodinek je letošní rok významný. Na počátek listopadu, kdy uplyne 60. výročí od založení hodinářského závodu v Novém Městě nad Metují, připravujeme limitovanou Zlatou sérii Prim Manufacture 1949.

Bude se jednat o hodinky s nově vyvinutými mechanickými strojky, a to pouze šedesát kusů s kalibrem 98 a šedesát kusů s kalibrem 94.

Každý kus, vyrobený z ušlechtilých materiálů, bude opatřen pořadovým číslem a individuálními úpravami podle přání zákazníka,“ uvedl ředitel ELTON hodinářská, a. s., Jiří Helikar. Cena se odvíjí od materiálů, konkrétního typu a provedení.

Cena jde od pětadvaceti tisíc do statisíců

Primky z Nového Města nad Metují běžně stojí od pětadvaceti do 100 tisíc korun, v  jubilejní Zlaté sérii přijdou na 250–380 tisíc korun.  „Krizi nepociťujeme a máme za první čtvrtletí o zhruba třicet procent více objednávek než loni,“ uvedl Helikar.

ELTON hodinářská investovala desítky miliónů korun. „Je dokončena první etapa projektu Inovace. Tato investice si vyžádala 52,5 miliónu korun a byla podpořena ze strukturálních fondů EU,“ řekl Helikar.

Hodnotu značky PRIM podtrhuje fakt, že se o ní vedou soudní spory mezi továrnou v Novém Městě nad Metují, kde hodinářské řemeslo rozvíjí šedesát let, a firmou z Frýdku-Místku. Ta se zabývá reklamou, prodejem propagačních výrobků a dováží či kompletuje nástěnné a náramkové hodinky.

Ze soudních rozsudků vyplývá, že obě společnosti mohou používat na svých hodinkách značku Prim, každá na základě jiného právního titulu.

Více v pondělní příloze Práva Firma.

FOTA: archiv firmy Prim Manufacture 1949

Reklama

Výběr článků

Načítám