Hlavní obsah

Oblohu nad USA rozzářily pozoruhodné světelné sloupy

Po celém severu USA mohli lidé díky třeskuté zimě sledovat pozoruhodný úkaz. Na mnoha místech oblohu rozzářily světelné sloupy stoupající k nebesům. I když jde o výjev jako ze sci-fi filmu, o invazi mimozemšťanů se naštěstí nejedná.

Foto: NWS North Platte

Světelné sloupy v americké Nebrasce pozorované v pondělí 8. února.

Článek

Za nezvyklý fenomén, který byl pozorován na mnoha místech USA, může mrazivé počasí a ideální klidové atmosférické podmínky. O světelných sloupech informoval server CNN. V uplynulých dnech fotografie těchto sloupů sdílela řada Američanů na sociálních sítích.

„Bylo to téměř, jako dívat se na polární záři, protože ty sloupy poskakovaly a měnily svůj vzhled,“ uvedl meteorolog Bill Taylor z Národní meteorologické služby v Nebrasce.

Jde o krystaly ledu většinou šestiúhelníkového tvaru, které jsou tak lehké, že se vznáší ve vzduchu. Aby mohlo dojít k jevu, musí být příhodné povětrnostní podmínky – velký mráz a bezvětří. Ledové krystaly pak zformují útvary podobné sloupům, které volně plují atmosférou.

Od ploch krystalů se pak odráží zdroj světla. Může to být měsíční svit, ale mnohem častěji jsou to umělé zdroje, jako je například pouliční osvětlení. „Čím výš jsou krystaly, tím vyšší jsou pak i světelné sloupy,“ uvádí Národní meteorologická služba ve Wisconsinu.

Fotograf pořídil působivé snímky polární záře. Z výšky téměř 40 kilometrů

Věda a školy

Není jasné, za jakých teplot přesně světelné sloupy vznikají. Teplota se však většinou pohybuje kolem minus 25 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám