Hlavní obsah

Nový miláček pražské zoo čekal na jméno měsíc, venku ale dovádí od prvního dne

Novinky, Nšt, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Před měsícem se v pražské zoologické zahradě narodilo mládě guerézy pláštíkové. Roztomilý primát, který vyniká svým bílým zbarvením, v sobotu konečně dostal jméno. Eddie, jak ho pokřtil herec Lukáš Pavlásek, ale v chladném venkovním výběhu pražské zoo vesele dovádí už ode dne, kdy přišel na svět.

Mládě guerézy pláštíkovéVideo: Novinky

 
Článek

Eddie se narodil 14. listopadu jako v pořadí již sedmé mládě samice Lomely. Po porodu matka mládě očistí a hned jej půjčuje ostatním guerézám, včetně těch nejmenších. Přestože ošetřovatelé u porodu nebyli, protože guerézy většinou rodí v noci, mládě viděli již ráno u ostatních gueréz. Eddie se navíc podle ošetřovatelů těší dobrému zdraví.

Foto: Novinky

Sameček guerézy pláštíkové má bílé zbarvení.

„Guerézy tráví velkou část dne ve venkovním výběhu i v tomto velmi chladném počasí. Mládě už po několika hodinách po porodu trávilo čas s ostatními venku, přestože bylo jen pár stupňů nad nulou. Od začátku je tedy na tyto podmínky zvyklé,” řekl Novinkám Vít Lukáš, kurátor a chovatel primátů pražské zoologické zahrady. Nový přírůstek je zatím závislý na matce a jejím mléku, už ale začíná ochutnávat pevnou stravu během krmení ostatních gueréz.

Guerézy pláštíkové patří mezi primáty pocházející z Afriky. Za své jméno vděčí pláštěnce z dlouhých bílých chlupů. Mezi osazenstvo pražské zoo patří u návštěvníků oblíbení primáti již od roku 1969 a současnou skupinu tvoří osm jedinců.

Foto: Novinky

Zoo Praha chová guerézy pláštíkové od roku 1969.

Reklama

Výběr článků

Načítám