Hlavní obsah

Novozélanďan vymyslel zřejmě nejsložitější způsob, jak si naservírovat koláč

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojmem Rube Goldbergův stroj se označuje složité zařízení, které komplikovaným způsobem vykonává primitivní nebo žádnou činnost. Mistrem v konstruování takovýchto strojů je Joseph Hirscher, který do svého nejnovějšího zařízení na servírování koláče dokázal zapojit i živé batole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vynálezce vymyslel dokonale krkolomný systém, jak naservírovat koláčVideo: Reuters

 
Článek

Svůj první stroj, automat na lízátka, vyrobil Joseph, když mu bylo pět let. Na svou vášeň si vzpomněl až ve svých dvaceti letech, kdy vyrobil stroj zabírající celý obývák a jehož úkolem bylo jediné: rozbít vejce.

Nahrávku na Youtube zhlédlo přes tři milióny diváků, což Hirschera povzbudilo, aby stavěl další a další, stále prapodivnější stroje. Hirscherova videa v sobě nezapřou velice silné prvky klauniády, mladý muž se v nich rád stylizuje do role šíleného vědce.

Joseph Hirscher nyní žije v New Yorku, kde své stroje staví pro film, televizi a festivaly po celém světě. Své „vynálezy“ se snaží stavět co nejabsurdnější, přesně ve stylu muže, po kterém jsou pojmenovány.

Rube Goldberg byl newyorský karikaturista, který rád absurdní stroje kreslil. Složité stroje řešící jednoduchý problém měly svůj význam. Goldberg se tím vysmíval americké posedlosti technologiemi.

Reklama

Související témata:
Marcel Hirscher

Výběr článků

Načítám