Hlavní obsah

Novoroční oheň se vymkl kontrole. Vznikala apokalyptická tornáda

Novinky, nčs
Haag

Naštěstí bez zranění se obešel novoroční incident v nizozemském Haagu, kde se konalo každoroční soupeření čtvrtí Scheveningen a Duindorp v neobvyklé soutěži. Obyvatelé obou čtvrtí se snaží postavit vyšší věž z dřevěných palet, a vytvořit tak větší oheň než jejich rival. Letošní souboj se však vymkl kontrole a z ohně začala šlehat ohnivá tornáda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V nizozemském Haagu uklízejí popel po novoročních vatrách, které se vymkly kontroleVideo: Caters News, AP/Reuters

 
Článek

Každoroční zábava obyvatel Haagu mohla letos skončit katastrofou. Oheň z vysokých věží, sestavených z dřevěných palet, se začal vlivem proudění horkého vzduchu měnit v děsivá ohnivá „tornáda“, která si naštěstí nevyžádala žádná zranění.

Z technického hlediska se nejedná o tornáda jako taková, ale o ohnivé víry vznikající podobně jako prašné víry v suchých dnech, kdy země zahřeje okolní vzduch.

Video zachycující okolní ulice po požáru.

Oheň zapálený na Nový rok se podařilo dostat pod kontrolu až okolo páté hodiny ranní. Do akce museli být povoláni i policisté, kteří dohlíželi na přihlížející osoby, které ztěžovaly práci hasičům. Požár způsobil zatím nevyčíslené škody na přilehlých budovách a popel zanesl okolní ulice.

Jak uvedla starostka města Pauline Krikkeová, město celou událost prošetří a zváží zákaz akce v dalších letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám