Hlavní obsah

Nově vzniklá společnost slibuje výlety na Měsíc do roku 2020

Novinky, Michaela Cmíralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington, USA

Společnost Golden Spike o víkendu oznámila, že bude pořádat lety na Měsíc. Za zpáteční lístek pro jednu osobu si chce účtovat 750 miliónů dolarů (14,6 miliardy korun). Takový výlet tedy rozhodně nebude pro každého.

Promo video společnosti, která slibuje komerční lety na Měsíc

 
Článek

I přes vysokou cenu prý cílem nově vzniklé americké společnosti je, aby se vesmírné cestování stalo dostupnější a cenově přijatelnější. „Naším cílem je vytvořit spolehlivý a cenově dostupný komerční transportní systém na Měsíc, který umožní další zkoumání Měsíce lidmi z jakéhokoli státu, společnosti nebo i jednotlivců, kteří si přejí letět na Měsíc ať už z důvodu vědeckého, kvůli byznysu, anebo prestiži,“ řekl jeden ze zakladatelů společnosti Gerry Griffin.

Golden Spike oznámení zveřejnil v den 40. výročí vypuštění Apolla 17, které bylo poslední cestou člověka na Měsíc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První přistání člověka na MěsíciVideo: Reuters

Zakládající členové jsou vysoce postavení lidé v leteckém průmyslu. Patří mezi ně současný vysoký činitel NASA Alan Stern a vedoucí letů Apollo Gerry Griffin. Alan Stern pracoval na 24 různých misích, mimo jiné u STS-85 v roce 1997 a STS-93 v 1999. Gerry Griffin byl letový ředitel Apolla 12, Apolla 15, Apolla 17 a hrál důležitou roli při záchraně Apolla 13.

Společnost Golden Spike předpokládá, že dvoučlenná mise vyjde na 1,4 miliardy dolarů (27,3 miliardy korun), a plánuje, že by výlety na Měsíc mohla prodávat nejpozději do roku 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám